Moszkvának sajnos nem mond semmit az angliai idegméreg-támadással gyanúsított két orosz férfi neve

Moszkvának nem mond semmit a Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével gyanúsított Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov neve – közölte újságírókkal Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

„A sajtóban brit tisztségviselők nyilatkozatai jelentek meg a salisburyi és amesburyi ügyek gyanúsítottaival kapcsolatban. Oroszországhoz kötik őket. Ezek a nevek és fényképek azonban nekünk semmit sem mondanak”

– jelentette ki Zaharova. A szóvivő azt mondta:

„Ismételten felszólítjuk a brit felet, hogy a nyilvános vádaskodásról és az információval való manipulálásról térjen át a gyakorlati együttműködésre az igazságügyi szervekkel. Számos erre vonatkozó kérés van Londonnál az orosz féltől.”

„Az ilyen súlyos bűncselekmények nyomozása, amikről többször nyilatkoztak Nagy-Britanniában, a legkörültekintőbb munkát, aprólékos adatelemzést és a szoros együttműködést igényel” – magyarázta Zaharova.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2018. augusztus 3-án Moszkvában.Fotó: Szergej Gunyejev/Szputnyik

A brit vádhatóság szerdán jelentette be, hogy két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

Szergej Szkripalt és lányát március 4-én találták eszméletlenül Salisbury egyik bevásárlóközpontjának környékén. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték a kórházból, hollétük nem ismeretes.

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, de London az orosz kormányt tartja felelősnek a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezésért, amit gyilkossági kísérletként kezelnek.

Június 30-án Salisbury közelében, Amesburyben eszméletlen állapotban bukkantak egy 44 éves brit nőre és egy 45 éves férfira. A Scotland Yard közölte, hogy őket is Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg, mint az első két áldozatot. Az amesburyi mérgezés egyik áldozata, Dawn Sturgess július 9-én meghalt. (MTI)