Putyin, Erdogan és Ruhani döntenek a szír háború utolsó nagy hadjáratáról

külföld
2018 szeptember 07., 10:06
comments 73

Pénteken Irán fővárosában, Teheránban találkozik Vlagyimir Putyin orosz, Tayyip Erdogan török és Haszan Ruhani iráni elnök, hogy megegyezzenek az idlibi hadjáratról.

Idlib az utolsó nagyobb terület, ami a szunnita felkelők kezén maradt Szíriában. A tartomány ellen szerveződő hadjárattal Aszad elnök és kormánya visszaállíthatná ellenőrzését Szíria nagy részén, a kurd területeken kívül. A hadjárat lehetséges következményeiről Király András írt részletesen.

A teheráni csúcson a három elnök közül Erdogan Törökországa a polgárháborúban az Idlibbe visszavonult felkelők oldalán avatkozott be, míg az oroszok és irániak Aszad elnököt támogatták komoly katonai erővel, és meg is fordították a háborút a szír diktátor javára.

A Szu-25-ös lángoló roncsai Maarrat-en-Numán város közelében.
photo_camera A Szu-25-ös lángoló roncsai Maarrat-en-Numán város közelében. Fotó: ABDALLA SZAAD/MTI/MTVA

Törökország attól is tart, hogy rengeteg menekült indul Idlibből Törökországba. Erdogan eddig azt kérte az oroszoktól, hogy ne bombázzák a tartományt. Az ENSZ is humanitárius katasztrófától, és újabb menekültáradattól tart a hadjárat megindítása esetén.

A tárgyalásokra nem hívták meg sem az idlibi felkelőket anyagilag legbőkezűbben támogató Katart, sem pedig az Egyesült Államokat, amely mintegy 2000 katonával van jelen Szíria kurdok ellenőrizte területén. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.