Lemondott a Los Angeles-i magyar civil szervezet alelnöke, akit a főkonzul egy kormánykritikus kommentje miatt próbált kirúgatni

2018 szeptember 8., szombat 14:57
306

Érdekes fordulatot vett egy nem hétköznapi történet, melyről még augusztusban számoltunk be. Az Index cikke alapján írtuk meg, hogy a Los Angeles-i főkonzul, Halász János és Kósa Lajos kedves ismerőse, Széles Tamás elfelejtette, hogy nem Magyarországon van, és nem magyar állampolgárságú, nem a NER-ben szocializálódott magyarokkal van dolga, ezért megpróbálta elérni, hogy egy helyi magyar civil szervezet alelnökét kirúgják, csak mert privát Facebook-profiljával kommentelt valami kormánykritikus megjegyzést.

Ekkor Széles úgy begurult, hogy a Los Angeles-i magyar ház, a United Magyar House elnökénél kezdte követelni, bocsássa el a Sárvári Álmos nevű férfit alelnöki pozíciójából. Az elnök, Pereházy Miklós elképedt a kérésen, mint akkor mondta, a Magyar Ház apolitikus intézmény, profiljába „belefér minden, ami kultúra, semmi, ami politika”. 

„Mindenkit megillet a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezt az alapjogot mi Amerikában nagyon-nagyon komolyan vesszük” - tette hozzá.

Pereházy kapott egy névtelen levelet is, melyet a „kaliforniai tisztességes magyarok” küldtek neki. Ebben arról próbálták meggyőzni, hogy ha kirúgni nem is tudja Sárvárit, legalább vegye rá, hogy maga mondjon le. 

Sárvári Álmos végül lemondott.

„Mint ismeretes, a vitás szólásszabadsági felvetésből néhány hete már modernkori boszorkányüldözésbe fordultunk” - kezdi beszédét Pereházy Miklós egy Los Angeles-ben tartott sajtótájékoztatón. A szervezet elnöke ezután arról beszél, az ügy milyen sok kárt okozott a Magyar Háznak és annak vezetőinek, és hogy a város magyar lakosságát kettéosztották az események. Ezután felvezeti, az intrikák több évtizedes sikeres együttműködést tettek tönkre, és ha most nem tesznek valamit, ki tudja, hol lehetne ezt a folyamatot megállítani. Felidézi, hogy azután, hogy „a főkonzul úr” felháborodott, a szervezet kiadott egy közleményt, melyben jelezték, hogy az alelnök véleménye nem a Magyar Ház álláspontját tükrözi. Rövid kitérőben magyarázza, hogy a közösségi oldalak megjelenésének köszönhetően ma már sokkal több ember véleményét lehet megismerni, és „ha néha fejcsóválva is”, de el kell fogadnunk, hogy mindenkinek lehet saját véleménye.

Ugyanakkor.

A szervezet munkáját, melynek célja elsősorban a magyar kultúra fenntartása és terjesztése, mindig nagyvonalúan támogatta a mindenkori magyar kormány képviselete, különösen a Los Angelesi főkonzulátusi misszió - erről is az elnök beszélt. És ezt az együttműködését nagyon nagyra értékelik. El is határolják magukat minden olyan véleménytől, amely nem a Magyar Ház hivatalos közleményében jelenik meg. 

„A Facebook-bejegyzést követő retorzió, és a Magyar Házat érintő súlyos következmények eredményeként Sárvári Álmos benyújtotta lemondását, amit érdemei elismerése mellett elfogadtunk” 

- jelentette be Pereházy.

Ezután idéz a lemondott alelnök augusztus 21-én kelt leveléből, melyben arról ír, lemondása oka a hisztéria, amit az ügy okozott, ugyanakkor állításait és elveit továbbra is fenntartja. Felidézi, hogy kommentje után, melyet egy ismerőse oldalára írt, névtelen levelek tömegét kapta „sehonnai bitang emberektől”. Hozzáteszi, a jelenlegi magyar kormány, melynek kiváló a nemzetpolitikája, nagyon nagyvonalúan támogatja a külhoni magyarokat, így például pályázatok formájában, az ezért érzett háláját a levélben külön kifejezi. Mint írja, mindenkinek joga van hibázni. A levél végén szó esik magyar összefogásról és Kossuth Lajosról is, aki azt kérte a magyaroktól, ne civakodjanak.

Korábban Pereházy azt mondta, „1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt