Lemondott a Los Angeles-i magyar civil szervezet alelnöke, akit a főkonzul egy kormánykritikus kommentje miatt próbált kirúgatni

politika
2018 szeptember 08., 14:57
comments 294

Érdekes fordulatot vett egy nem hétköznapi történet, melyről még augusztusban számoltunk be. Az Index cikke alapján írtuk meg, hogy a Los Angeles-i főkonzul, Halász János és Kósa Lajos kedves ismerőse, Széles Tamás elfelejtette, hogy nem Magyarországon van, és nem magyar állampolgárságú, nem a NER-ben szocializálódott magyarokkal van dolga, ezért megpróbálta elérni, hogy egy helyi magyar civil szervezet alelnökét kirúgják, csak mert privát Facebook-profiljával kommentelt valami kormánykritikus megjegyzést.

Ekkor Széles úgy begurult, hogy a Los Angeles-i magyar ház, a United Magyar House elnökénél kezdte követelni, bocsássa el a Sárvári Álmos nevű férfit alelnöki pozíciójából. Az elnök, Pereházy Miklós elképedt a kérésen, mint akkor mondta, a Magyar Ház apolitikus intézmény, profiljába „belefér minden, ami kultúra, semmi, ami politika”. 

„Mindenkit megillet a véleménynyilvánítás szabadsága, és ezt az alapjogot mi Amerikában nagyon-nagyon komolyan vesszük” - tette hozzá.

Pereházy kapott egy névtelen levelet is, melyet a „kaliforniai tisztességes magyarok” küldtek neki. Ebben arról próbálták meggyőzni, hogy ha kirúgni nem is tudja Sárvárit, legalább vegye rá, hogy maga mondjon le. 

Sárvári Álmos végül lemondott.

link Forrás

„Mint ismeretes, a vitás szólásszabadsági felvetésből néhány hete már modernkori boszorkányüldözésbe fordultunk” - kezdi beszédét Pereházy Miklós egy Los Angeles-ben tartott sajtótájékoztatón. A szervezet elnöke ezután arról beszél, az ügy milyen sok kárt okozott a Magyar Háznak és annak vezetőinek, és hogy a város magyar lakosságát kettéosztották az események. Ezután felvezeti, az intrikák több évtizedes sikeres együttműködést tettek tönkre, és ha most nem tesznek valamit, ki tudja, hol lehetne ezt a folyamatot megállítani. Felidézi, hogy azután, hogy „a főkonzul úr” felháborodott, a szervezet kiadott egy közleményt, melyben jelezték, hogy az alelnök véleménye nem a Magyar Ház álláspontját tükrözi. Rövid kitérőben magyarázza, hogy a közösségi oldalak megjelenésének köszönhetően ma már sokkal több ember véleményét lehet megismerni, és „ha néha fejcsóválva is”, de el kell fogadnunk, hogy mindenkinek lehet saját véleménye.

Ugyanakkor.

A szervezet munkáját, melynek célja elsősorban a magyar kultúra fenntartása és terjesztése, mindig nagyvonalúan támogatta a mindenkori magyar kormány képviselete, különösen a Los Angelesi főkonzulátusi misszió - erről is az elnök beszélt. És ezt az együttműködését nagyon nagyra értékelik. El is határolják magukat minden olyan véleménytől, amely nem a Magyar Ház hivatalos közleményében jelenik meg. 

„A Facebook-bejegyzést követő retorzió, és a Magyar Házat érintő súlyos következmények eredményeként Sárvári Álmos benyújtotta lemondását, amit érdemei elismerése mellett elfogadtunk” 

- jelentette be Pereházy.

Ezután idéz a lemondott alelnök augusztus 21-én kelt leveléből, melyben arról ír, lemondása oka a hisztéria, amit az ügy okozott, ugyanakkor állításait és elveit továbbra is fenntartja. Felidézi, hogy kommentje után, melyet egy ismerőse oldalára írt, névtelen levelek tömegét kapta „sehonnai bitang emberektől”. Hozzáteszi, a jelenlegi magyar kormány, melynek kiváló a nemzetpolitikája, nagyon nagyvonalúan támogatja a külhoni magyarokat, így például pályázatok formájában, az ezért érzett háláját a levélben külön kifejezi. Mint írja, mindenkinek joga van hibázni. A levél végén szó esik magyar összefogásról és Kossuth Lajosról is, aki azt kérte a magyaroktól, ne civakodjanak.

Korábban Pereházy azt mondta, „1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.