A CÖF az MVM pénzéből utazott Brüsszelbe Brüsszel ellen tüntetni

bűnügy
2018 szeptember 11., 08:08
comments 131

Miután hétfőn kiderült, hogy az állami MVM 433 millió forintos (!) támogatásából a Fidesz-közeli CÖF négy darab, pár perces és nagyon silány minőségű kisfilmet forgatott le, kedden jött az újabb információ: ismét az Átlátszó írta meg, hogy amikor a CÖF tagjai tavaly Brüsszelbe utaztak, hogy Soros György és Brüsszel ellen, illetve Orbán Viktor mellett tüntessenek, akkor az utazás költségeit szintén az MVM-től kapott támogatásból fedezték. 

Az utazás költsége 6,7 millió forint volt, összesen 66 fő utazott ki, többségük busszal, páran repülővel. Mindez tavaly áprilisban történt, amikor az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a CEU-t ellehetetleníteni akaró magyar törvény miatt. 

Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség akkor feloszlatta a tüntetést, mivel a szervezőknek másnapra volt területfoglalási engedélye, de ezt a rendőrök nyelvi akadályok miatt hiába próbálták meg elmagyarázni a résztvevőknek. (Nem a rendőrök részéről léptek fel a nyelvi akadályok.)

A költségvetés nagy részét, 3,2 millió forintot a két nap szállás és vacsora tette ki Eindhovenben. Az persze lehet kérdés, hogy miért a 135 kilométerre fekvő holland városban laktak a CÖF-ösök, hogy aztán onnan járjanak át Brüsszelbe tüntetni. 

Az is kiderült, hogy négyen repülővel mentek tüntetni. Ezek költségét nem az MVM-pénzből fizették a számlák tanúsága alapján, de a reptéri transzfereket igen, innen lehet tudni, hogy Csizmadia László, Stefka István és Kukorelly Zoltán is repülővel érkezett meg a városba. 

A dokumentumok között akadt indoklás is: 

“A külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést a brüsszeli adminisztráció kifogásolta. Brüsszelben a tövénytervezet ellen tiltakozások bontakoztak ki. A Soros György által létesített Közép-európai Egyetem (CEU) akkreditációja nem felelt meg a törvényi előírásoknak. Magyarországon a szellemi honvédők – védve az egyenlőséget, elutasítva a kettős mércét – folyamatosan tiltakoztak a kormány oktatási politikáját érintő támadásokkal szemben.

Aktivistáink követelésére tiltakozó küldöttséget szerveztünk Brüsszelbe, az európai központi intézmény elé. A tiltakozás időpontját meghatározta, hogy ezen a napon érkezett meg Soros György az Európai Bizottság elnökéhez tárgyalásra.

A magyar küldöttség mondanivalója szerint minden Magyarországon működő egyetemnek azonos szabályok szerint kell funkcionálnia.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.