Ha a Fideszt kirúgják az Európai Néppártból, az Osztrák Szabadságpárt szívesen alapítana vele közös frakciót

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A néppárti osztrák kancellár támogatja, hogy indítsák el az  EU alapszerződésében hetes cikkelynek nevezett eljárást a magyar kormány ellen. Sebastian Kurz erről  az osztrák közszolgálatnak adott interjújában beszélt hétfő este. Hozzátette, hogy ha elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell tenni az Európai Néppártból. 

Sebastian Kurz és Orbán ViktorFotó: ROLAND SCHLAGER/APA-PictureDesk

Nekik jó lesz

Az osztrák kormánykoalíció másik pártja, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanakkor még szorosabban együttműködne a Fidesszel.  Heinz-Christian Strache alkancellár hétfőn a Facebookon írt arról, hogy szívesen dolgozna együtt Orbán Viktorral és a Fidesszel egy közös európai parlamenti frakcióban. 

Strache ezzel arra reagált, hogy az osztrák néppárti képviselő, Ottmar Karas felfüggesztené a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, a német CDU főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig szintén azt mondta, hogy támogatni kell a Magyarország elleni szankciókat, ha az Orbán-kormány nem hajlandó engedni a jogállami kérdésekben.

Heinz-Christian Strache és Orbán ViktorFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Strache szerint ez teljesen érthetetlen, és szívesen dolgozna együtt a Fidesszel, ha kirúgják a Néppártból. Az Osztrák Szabadságpárt jelenleg a Nemzet és Szabadság Európája nevű frakcióban ül együtt a francia Marine Le Pen pártjával, a Nemzeti Tömörüléssel, Geert Wilders pártjával, a holland Szabadságpárttal és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini pártjával, a Ligával. 

Hétfőn Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának vezetője is arról beszélt, hogy azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában.  (via Spiegel)