Ha a Fideszt kirúgják az Európai Néppártból, az Osztrák Szabadságpárt szívesen alapítana vele közös frakciót

A néppárti osztrák kancellár támogatja, hogy indítsák el az  EU alapszerződésében hetes cikkelynek nevezett eljárást a magyar kormány ellen. Sebastian Kurz erről  az osztrák közszolgálatnak adott interjújában beszélt hétfő este. Hozzátette, hogy ha elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell tenni az Európai Néppártból. 

Sebastian Kurz és Orbán ViktorFotó: ROLAND SCHLAGER/APA-PictureDesk

Nekik jó lesz

Az osztrák kormánykoalíció másik pártja, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanakkor még szorosabban együttműködne a Fidesszel.  Heinz-Christian Strache alkancellár hétfőn a Facebookon írt arról, hogy szívesen dolgozna együtt Orbán Viktorral és a Fidesszel egy közös európai parlamenti frakcióban. 

Strache ezzel arra reagált, hogy az osztrák néppárti képviselő, Ottmar Karas felfüggesztené a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, a német CDU főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig szintén azt mondta, hogy támogatni kell a Magyarország elleni szankciókat, ha az Orbán-kormány nem hajlandó engedni a jogállami kérdésekben.

Heinz-Christian Strache és Orbán ViktorFotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Strache szerint ez teljesen érthetetlen, és szívesen dolgozna együtt a Fidesszel, ha kirúgják a Néppártból. Az Osztrák Szabadságpárt jelenleg a Nemzet és Szabadság Európája nevű frakcióban ül együtt a francia Marine Le Pen pártjával, a Nemzeti Tömörüléssel, Geert Wilders pártjával, a holland Szabadságpárttal és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini pártjával, a Ligával. 

Hétfőn Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának vezetője is arról beszélt, hogy azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában.  (via Spiegel)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.