Ha a Fideszt kirúgják az Európai Néppártból, az Osztrák Szabadságpárt szívesen alapítana vele közös frakciót

2018 szeptember 11., kedd 3:45
189

A néppárti osztrák kancellár támogatja, hogy indítsák el az  EU alapszerződésében hetes cikkelynek nevezett eljárást a magyar kormány ellen. Sebastian Kurz erről  az osztrák közszolgálatnak adott interjújában beszélt hétfő este. Hozzátette, hogy ha elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell tenni az Európai Néppártból. 

Sebastian Kurz és Orbán Viktor Fotó: ROLAND SCHLAGER/APA-PictureDesk

Nekik jó lesz

Az osztrák kormánykoalíció másik pártja, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanakkor még szorosabban együttműködne a Fidesszel.  Heinz-Christian Strache alkancellár hétfőn a Facebookon írt arról, hogy szívesen dolgozna együtt Orbán Viktorral és a Fidesszel egy közös európai parlamenti frakcióban. 

Strache ezzel arra reagált, hogy az osztrák néppárti képviselő, Ottmar Karas felfüggesztené a Fidesz tagságát az Európai Néppártban, a német CDU főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig szintén azt mondta, hogy támogatni kell a Magyarország elleni szankciókat, ha az Orbán-kormány nem hajlandó engedni a jogállami kérdésekben.

Heinz-Christian Strache és Orbán Viktor Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Strache szerint ez teljesen érthetetlen, és szívesen dolgozna együtt a Fidesszel, ha kirúgják a Néppártból. Az Osztrák Szabadságpárt jelenleg a Nemzet és Szabadság Európája nevű frakcióban ül együtt a francia Marine Le Pen pártjával, a Nemzeti Tömörüléssel, Geert Wilders pártjával, a holland Szabadságpárttal és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini pártjával, a Ligával. 

Hétfőn Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának vezetője is arról beszélt, hogy azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában.  (via Spiegel)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt