13 ezer(!) éves sörfőzdét találtak Izraelben

gasztronómia
2018 szeptember 13., 14:59
comments 238

Már 13 000 éve létezett a sörfőzés gyakorlata a Földközi-tenger keleti medencéjében, ami 5000 évvel korábbi, mint az Észak-Kínában a sörkészítésről eredetéről talált eddig legősibb bizonyítékok.

Sörfőzde egy régi francia rajzon
photo_camera Sörfőzde egy régi francia rajzon Fotó: Roger-Viollet/AFP

Az amerikai Stanford Egyetem és az izraeli Haifai Egyetem régészei az észak-izraeli várostól délre fekvő Raqefet-barlangban talált őrlőedényeket elemezve jutottak erre a megállapításra. A tanulmányukat a Journal of Archeological Science: Reports folyóiratban tették közzé.

A közismert régészeti lelőhely a Natúf-kultúra egyik temetkezési helye volt. Az izraeli Natúf-völgyben fedezték fel a múlt század 1930-as éveiben az i.e. 11 000-9300 között létezett kultúra első települését.

A natúfi emberek táplálkozásában a gabonafélék elsődleges szerepet játszottak, falvaikat gabonatermő vidékeken alapították, erről árulkodnak a térségben talált ősi gabonaőrlő, gabonatároló vermek, őrlőkövek maradványai. A natúfi emberek már gyűjtötték és tárolták is a térségben talált gabonamagvakat.

Az amerikai, izraeli régészek három gabonaőrlő vermet/sziklamozsarat elemeztek, és megállapították, hogy azokat búza- vagy árpasör főzésére, illetve élelmiszer-tárolásra használták.

„Az alkoholkészítés és az élelmiszertárolás nagy technológiai innováció volt, ami elvezetett a civilizációk fejlődéséhez a világon, és a régészet jelentős eszköz abban, hogy megtaláljuk ezek eredetét… Felfedezésünk új fényt vet az emberi társadalom mélyebb történelmére”

– idézte Li Liút, a Stanford Egyetem PhD-hallgatóját az EurekAlert tudományos hírportál.

„A natúfi maradványok a Raqefet-barlangban mindig meglepnek bennünket. Feltártunk egy natúfi temetkezési helyet kb. 30 személy maradványaival, találtunk kőszerszámokat, állatcsontokat, őrlőeszközöket és közel 100 sziklamozsarat és kisebb félgömbszerű csészenyomatokat. Néhány csontváz nagyon jó állapotban maradt fenn, a korát könnyű volt megállapítani, és emberi DNS-t is találtunk” – mondta Dani Nadel, a Haifai Egyetem régész professzora.

„A sörkészítés bizonyítékaival a Raqefet-barlangban talált maradványok egy nagyon élő és színes képet tárnak elénk a natúfi emberek életéről, műszaki képességeikről és újításaikról”

– mondta.

A feltárások öt éven át folytak. Az eredmények azt mutatják, hogy a natúfiaik legalább hét növényfajtát tároltak, vagy őröltek a mozsarakban, köztük búzát, árpát, rozsot és hüvelyeseket. A növényi alapú ételeket háncsból készült edényekben és nagy gömbölyű sziklatömbökben tárolták. A sziklamozsarakat gabonaőrlésre és ételkészítésre használták, valamint búza/árpaalapú sör készítésére, amiket a rituáléikon szolgálták fel 13 ezer évvel ezelőtt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.