Egyelőre mégsem szántják be az MTA-s kutatóintézeteket

tudomány
2018 szeptember 15., 09:21
comments 120

A Magyar Tudományos Akadémia kedden közölte, hogy megszakítja a tárgyalásokat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, mert „az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak”. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezt sajnálatosnak és szomorúnak nevezte.

Az MTA és a kormány közötti csörte lényege, hogy a kormány einstandolná az MTA több intézetét is, a Közgazdaság-tudományi Intézetet pedig a kiszivárgott hírek szerint meg is szüntetnék.

Most úgy néz ki, hogy ez egyelőre nem fog megtörténni, az Index szerint a héten újraindultak a tárgyalások, az MTA számára jóval kedvezőbb feltételekkel. Erről péntek estére született megállapodás:

visszavonták a kutatóintézet-hálózat feldarabolásának azonnali tervét, és belementek az Akadémia javaslatába, azaz hogy az MTA fogja átvilágítani saját intézményeit, addig nem nyúlnak a struktúrához.

A lapnak szerdán interjút adott Lovász László MTA-elnök is, de mostanáig visszatartották az interjút Lovász kérésére, aki azt akarta, hogy addig, amíg nem születik meg az új részmegállapodás a minisztériummal, ne jelenjen meg az anyag.

Lovász a következőket mondta az interjúban:

Amikor találkozott Palkovics László ITM-miniszterrel hétfő délután, ő bemutatott egy prezentációt, és elmondta, hogy az intézetek egyharmadát el kívánja venni, és van, amelyeket teljesen meg akarnak szünteni. Júniusban erről még nem volt szó. A kérdésre, hogy mi változott azóta, Lovász csak találgatott. “ Lehet, hogy különféle lobbinyomások érvényesültek. Miután az akadémiai intézményhálózat a finanszírozással kapcsolatos vita miatt nehezebb helyzetbe került, néhány egyetem úgy érezhette, hogy ezek megszerezhetők” - mondta.

Az MTA elnöke azt mondta attól tart, hogy a kikényszerített beolvadás nem az egyetemi dolgozók helyzetét javítaná, hanem az akadémiai kutatók lehetőségei romlanának az egyetemek szintjére.

Ezért ezután inkább bekeményítettek, és ekkor mondták azt, a tárgyalások megszakadtak.

“Ha lenne egy nagy nemzetközi átvilágítás, és az lenne az eredmény, hogy egyes intézetek nem felelnek meg az akadémiai mércének, akkor akár a megszüntetés is szóba jöhetne egyes esetekben – de a legutóbbi, két évvel ezelőtti átvilágítás nem jutott ilyen eredményre" - mondta Lovász.

"Enélkül én ezt nyilvánvalóan politikai motivációjú dolognak tartom, és nem fogadom el" – mondta Lovász, aki azt is kilátásba helyezte, hogy lemond, ha feldarabolják az akadémiai intézethálózatot.

Lovász László, az MTA elnöke
photo_camera Lovász László, az MTA elnöke Fotó: 444

Úgy néz ki, hogy erre nem lesz szükség, az MTA és a minisztérium ugyanis a héten megállapodott, erről az MTA közleményben számolt be szombaton. E szerint:

Az MTA költségvetésének a tervezése a megelőző évekhez hasonlóan történik, ebbe pedig beleértik az intézethálozatot is. Magyarul egyelőre nem fogják szétszedni.

A jelenleg aktív akadémiai kiválósági pályázati projektek (Lendület program, Prémium posztdoktori program, Fiatal kutatói pályázat, Kiválósági Együttműködési Program, támogatott kutatócsoportok) támogatása az Akadémián belül, akadémiai támogatással zavartalanul folytatódik, az eredeti támogatói döntéseknek és futamidőknek megfelelően. Az ehhez szükséges költségvetési keretet az ITM biztosítja az Akadémia számára.

Lovász erről szombaton a következőt mondta az Indexnek:

"Örülök, hogy legalább egy részleges megállapodás létrejött, és ezek alapján tovább folytatjuk a tárgyalásokat. Ezek alapján az intézetek státuszában való bármiféle változás csak egy alapos, nemzetközi normák szerinti felmérés alapján fog megtörténni, aminek állunk elébe. Ezeket mi is minél hamarabb szeretnénk megkezdeni, de az átvilágításnak alaposnak és elfogulatlannak kell lennie."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.