A minisztérium szerint sajnálatos, hogy az MTA nem akar velük tárgyalni, miután a kormány sem akart az akadémiával tárgyalni

A Magyar Tudományos Akadémia kedden közölte, hogy megszakítja a tárgyalásokat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, mert „az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak”.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a bál fővédnöke a 193. Anna-bál megnyitóján a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2018. július 21-én.Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezt sajnálatosnak és szomorúnak tartja. Az alábbi közleményben reagáltak arra, hogy az MTA nem akar velük tárgyalni, miután a minisztérium sem igazán akart az akadémiával tárgyalni, úgy venné át az intézményrendszere felett az irányítást:

„Valótlanságokat tartalmaz az Akadémia sajtóközleménye

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium értetlenül áll a Magyar Tudományos Akadémia legfrissebb nyilatkozata előtt, miszerint elakadtak a tárgyalások a tárca és az Akadémia között. A Lovász László által hivatkozott anyag a már korábban megállapodott és ma kezdődő tárgyalások munkaanyaga, amelyet mindkét bizottság tagjai is megkaptak.

Szomorú és sajnálatos, hogy az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra ahelyett, hogy a hivatkozott dokumentumot tárgyalási alapként kezelnék, érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálnák. Az anyag egyébként a hazai K+F+I rendszer finanszírozási és strukturális kérdéseivel foglalkozik, javaslatokat tartalmaz az akadémiai és állami kutatóintézeti struktúra átalakítására és optimalizálására, az egyetemekkel való együttműködés hatékonyabbá tételére. Javaslati elemeit illetően teljes mértékben megfelel az MTA elnökség hivatkozott közleményében megfogalmazott elvárásoknak és megoldásoknak.”