„Találok én neked állást az utca túloldalán” - nyugtatta a munkanélkülit Emmanuel Macron

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ismét a kritikák középpontjába került Emmanuel Macron francia államfő, miután azt ajánlotta egy fiatal állást kereső munkanélkülinek, hogy „csak menjen át az utcán”, mindenhol munkaerőt keresnek.  

„Találok neked állást az utca túloldalán”

- idézi a sajtó az elnököt, aki az Elysée palota nyílt napján elegyedett beszédbe a kertész végzettségű férfival, aki arra panaszkodott, hogy hiába érdeklődik a munkaadóknál, jobbára válaszra sem méltatják. 

Franciaországban súlyos probléma a munkanélküliség, ami jóval magasabb az uniós átlagnál, 10 százalék magasságában mozog. 

Macron, akinek népszerűségi mutatói nem túl bíztatóak, arról beszélt még, hogy mindent megtett a vállalkozások kedvéért, hogy megkönnyítse a munkaerő-felvételt, visszavágta volna az állami alkalmazottak számát is, de tiltakozásokba botlott, sokan nem fogadták el az intézkedéseit. 

Megkérdezte a férfit, hogy regisztrálta magát munkakeresőként, mire azt a választ kapja, hogy igen, de nincs semmi meló, CV-jét, motivációs leveleit válaszra se méltatják.

„Szállodákban, kávézókban, építkezéseken, mindenhol azt hallom, hogy embert keresnek” - mondta még a beszélgetés során Macron, aki szerint biztos benne, hogy lehet munkát találni, akár egy Montparnasse közeli kávézóban, csak keresni kell. 

„Biztos vagyok benne, hogy kettőből egyben keresnek embert. Hajrá” - idézi a Parisienne az elnököt. (Telegraph / BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.