Orbán: Lecserélnék a lakosságot - Szabó: Kilakoltatják a rákos gyereket

POLITIKA
2018 szeptember 17., 13:40
comments 530

Hétfő kora délután Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával elkezdődött a parlamenti őszi ülésszaka, igazán erős indulatokkal.

Orbán beszédének legbizarrabb szakaszában arról elmélkedett, hogy a globális elit le akarja cserélni Európa lakosságát, hogy átvegyék a hatalmat. A gondolat már egy ideje visszatérő témája a miniszterelnöknek, és most ide vezette vissza a vitáinak okát az EU intézményeivel és pártjaival, a Sargentini-jelentést és hogy az EP kétharmados többséggel megszavazta a Magyarország elleni eljárást a jogállam veszélyeztetése miatt. Orbán szerint csalással szavaztak, Gulyás Gergely miniszternek kell majd jogi elégtételt venni ezért az Európai Parlamenten.

Elégedetten szólt viszont a magyar gazdaság eredményeiről, és megígérte, hogy nemzeti konzultációval küzd majd, hogy több gyermek szülessen, és nem engedi majd, hogy EU-s határőrök védjék Magyarországot. Azok ugyanis zsoldosok, nincs bennük olyan hazafiság, mint a magyar rendőrökben és katonákban.

Gyurcsány Ferenc (DK) tudathasadásosnak, bárgyúnak és gyávának nevezte a miniszterelnököt, mert nem fogadja el, hogy a Sargentini-jelentés célpontja a kormány és nem az egész ország.

Kocsis Máté (Fidesz) felidézte a 2006-os rendőri erőszakot és az éppen 12 éve nyilvánosságra került őszödi beszédet, mondván ha valakinek nincs morális alapja beszélni jogállamról, akkor az pont Gyurcsány Ferenc.

A vita további sokat taglalt témái

  • Jól élünk?

Orbán szerint egyre inkább. Nagyon sok az új munkahely, már csak 3,6%-os a munkanélküliség és 65 hónapja emelkednek a fizetések, folyamatosan. A nyugdíjasok prémiumot kapnak majd az év végén. Annyi a búza, hogy 20 millió embernek is jutna kenyér. 45 ezer laptopot osztottak ki az iskolásoknak.

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint drámai a helyzet. 300 ezer gyereknek nincs tanszere, 30 ezer ember hal meg évente amúgy gyógyítható daganatos betegségben, 500 ezer fiatal menekült el, üresek a vasárnapi asztalok, a nagyszülők évente egyszer látják az unokáikat. Kilakoltatják a rákos és autista gyerekét egyedül nevelő anyát, miközben Orbán, a családja és a haverjai lopnak.

Tóth Bertalan (MSZP) arra emlékeztetett, hogy 4325 tanár és 1800 orvos hiányzik, itt a legalacsonyabbak a fizetések az egész EU-ban. 325 forint már az euró, elszállt a költségvetési hiány, az EU leállított egy csomó kifizetést a szabálytalanságok miatt.

Keresztes László Lóránt (LMP) Pécsen azt látja, hogy szakad le ott minden. Lehet, hogy Orbán nem is tud a problémákról, mert a fideszes városvezetők nem merik megmondani az igazságot neki.

Harrach Péter (KDNP) szerint tiszteletreméltóak az eddigi eredmények, építkezni kell tovább.

  • Jogállam-e Magyaroszág?

Gyurcsány szerint már a választási rendszer sem legitim, hiszen nem konszenzussal fogadták el.

Gyöngyösi (Jobbik) szerint pártállami tempóban rombolják a jogállamot, pártkatonák szállták meg a hivatalokat és a sajtót, elképesztő a korrupció, az ügyészség fedezi, hogy Orbánék maguknak teszik el az EU-s pénzeket.

Szabó Tímea szerint az igazságügyi miniszter ügyvédi irodája a bankoknak ad tanácsot a devizahitelesekkel szemben, és a kisboltos tulajt százezrekre büntetik egy kis hibáért, miközben Orbán veje milliárdokat tehet el büntetlenül. Orbánt csak a pénz érdekli, Magyarországról meg magasról tesz.

Tóth Bertalan szerint Orbán visszaeső jogsértő és normaszegő, lopott pénzből a magánegészségügybe fektetnek a haverjai, miközben az állami egészségügy szétrohad, komplett kórházi osztályok szűnnek meg.

  • Külpolitikában mi a fontos?

Orbán szerint az olasz -  osztrák - lengyel - magyar szövetség védi a migránsoktól Európát, minden vita lényege, hogy migránspárti valaki vagy nem, az EP-választás döntő fontosságú lesz.

Gyöngyösi szerint Orbán vesztett Európában, a saját szövetségesei is ellene fordultak. Az Orbán-kormány 23 ezer migránst fogadott be (letelepedési kötvényesek + oltalmazottak), vagyis túlteljesítette a kvótát bőven.

Szabó Tímea szerint újra orosz gyarmatot csinál Orbán Magyarországból, és Putyin alattvalóivá teszi a magyar embereket.

Tóth szerint Orbán minden országban mást mond: Finnországban, hogy finnugor nyelv a magyar, Ázsiában, hogy török, legközelebb Moszkvában reméli nem nevezi majd szlávnak is.

  • Antiszemita-e a kormány?

Orbán szerint nem, sőt, zéró tolerancia van érvényben, a modern antiszemitizmus európai központja pedig Brüsszel, ahonnan az Izrael-ellenes erőket finanszírozzák.

Gyurcsány szerint igen, mert antiszemita politikusokat állítanak példaképnek, őket dicsérik, ők kapnak szobrot, például Horthy, Hóman és Bethlen.

Gyöngyösi szerint rágalom a Sargentini-jelentésnek az a része, hogy Magyarországon rasszizmus vagy antiszemitizmus lenne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.