Nem zárja ki a Fideszt a Néppárt a hetes cikk szerinti eljárás végéig

„Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás lezárultáig semmiképp sem zárja ki soraiból a Fideszt az Európai Néppárt” 

- jelentette ki Joseph Daul pártelnök szerda este az informális salzburgi EU-csúcson, mielőtt a néppárti tagállami vezetők egyeztetni indultak volna. 

Daul és Orbán egy 2017 januári képen az EPP brüsszeli székházábanFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Daul a sajtó képviselői előtt azt mondta, hogy senki, így a nyilvánosság sem kényszerítheti a néppártot arra, hogy kivesse magából Orbán Viktort és a Fideszt. 

A francia politikus hangsúlyozta, hogy pártjukban demokrácia és jogállamiság uralkodik, megvannak a szabályaik, ezért az EPP meg fogja várni a hetes cikk szerinti eljárás eredményét, és azt is, hogy az Európai Bizottság értékelje a jogállamiság magyarországi helyzetét.

Daul szerint más tagországokkal is ugyanezt a mércét kell alkalmazni, legyen az a szociáldemokrata irányítású Málta, Románia vagy Szlovákia, ahol szintén látni aggasztó jeleket a hatalomgyakorlásban. 

Korábban a frakciót vezető Manfred Weber beszélt arról, hogy Orbánéknak nincs helyük az EPP-ben, igaz később puhította ezt az álláspontját, és megengedőbbnek mutatkozott. Múlt vasárnap aztán elítélő és kizáró hangvételű írás jelent meg a legnagyobb német konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadásában. 

Ami érdekes, hogy Orbán már a Sargentini-jelentés szavazása előtt meg volt győződve róla, hogy „Berlin megüzente”, ezért a Néppártból ki fogják zárni a Fideszt:

A magyar miniszterelnök akkor kijelentette, hogy „a döntés megszületett, holnap kétharmaddal megszavazzák a Sargentini-jelentést, aztán megpróbálják kizárni a Fideszt a Néppártból, vagy legalább felfüggeszteni a tagságát.”

Orbán akkor azzal magyarázta a Néppárt mozgását, hogy a Néppárt koalícióra akar lépni a szocialistákkal és a liberálisokkal, hogy együtt engedjék be a bevándorlókat. Úgy fest, ez a terv odalett, a magyar kormánypárt egyelőre maradhat a konzervatív frakcióban.