Németországban üzembe állították a világ első hidrogénhajtású vonatszerelvényeit

közlekedés
2018 szeptember 19., 12:59
comments 299

Németországban egy 62 mérföldes, nagyjából 100 kilométeres szakaszon üzembe állították az ország első hidrogénhajtású vonatszerelvényeit, amelyeket a francia Alstom gyártócég bocsátott rendelkezésre. 

A vadonatúj gépek az ország északi részén, Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde és Buxtehude települések között közlekednek. 

A két hidrogénmeghajtású vasút akár 140 km/h sebesség elérésére is képes, és egyetlen töltéssel akár 600 mérföldet, tehát nagyjából 1000 kilométert is meg tudnak tenni, ami azt jelenti, hogy kilencszer tudnak fordulni a végállomások között egy tankkal. 

photo_camera Fotó: PATRIK STOLLARZ/AFP

A szerelvények olyan üzemanyagtankokkal működnek, amiben hidrogén és oxigént elegyítésével termelődik elektromos energia, és a technológia tartalékenergia tárolását is lehetővé teszi lítium-akkumulátorok segítségével. 

A speciális vasút előállítása egyelőre méregdrága, viszont fenntartásuk sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb, mint a dízelmotorral működő elődeiké, hiszen csak vízt és gőzt eresztenek ki magukból. 

photo_camera Fotó: PHILIPP SCHULZE/dpa Picture-Alliance/AFP

A tervek szerint az Alstom további 14 szerelvényt szállít le 2021-ig Alsó-Szászországba, de más német területekről is van érdeklődés, Franciaországban várhatóan 2022-ben kerül forgalomba az első ilyen gép. 

A bemutatón az Alstom illetékesei azt mondták, hogy Nagy-Britanniából, Dániából, Norvégiából, Olaszországból és Kanadából is érdeklődnek a technológia után. (TechReview / Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt