Németországban üzembe állították a világ első hidrogénhajtású vonatszerelvényeit

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Németországban egy 62 mérföldes, nagyjából 100 kilométeres szakaszon üzembe állították az ország első hidrogénhajtású vonatszerelvényeit, amelyeket a francia Alstom gyártócég bocsátott rendelkezésre. 

A vadonatúj gépek az ország északi részén, Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde és Buxtehude települések között közlekednek. 

A két hidrogénmeghajtású vasút akár 140 km/h sebesség elérésére is képes, és egyetlen töltéssel akár 600 mérföldet, tehát nagyjából 1000 kilométert is meg tudnak tenni, ami azt jelenti, hogy kilencszer tudnak fordulni a végállomások között egy tankkal. 

Fotó: PATRIK STOLLARZ/AFP

A szerelvények olyan üzemanyagtankokkal működnek, amiben hidrogén és oxigént elegyítésével termelődik elektromos energia, és a technológia tartalékenergia tárolását is lehetővé teszi lítium-akkumulátorok segítségével. 

A speciális vasút előállítása egyelőre méregdrága, viszont fenntartásuk sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb, mint a dízelmotorral működő elődeiké, hiszen csak vízt és gőzt eresztenek ki magukból. 

Fotó: PHILIPP SCHULZE/dpa Picture-Alliance/AFP

A tervek szerint az Alstom további 14 szerelvényt szállít le 2021-ig Alsó-Szászországba, de más német területekről is van érdeklődés, Franciaországban várhatóan 2022-ben kerül forgalomba az első ilyen gép. 

A bemutatón az Alstom illetékesei azt mondták, hogy Nagy-Britanniából, Dániából, Norvégiából, Olaszországból és Kanadából is érdeklődnek a technológia után. (TechReview / Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.