Németországban üzembe állították a világ első hidrogénhajtású vonatszerelvényeit

Németországban egy 62 mérföldes, nagyjából 100 kilométeres szakaszon üzembe állították az ország első hidrogénhajtású vonatszerelvényeit, amelyeket a francia Alstom gyártócég bocsátott rendelkezésre. 

A vadonatúj gépek az ország északi részén, Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde és Buxtehude települések között közlekednek. 

A két hidrogénmeghajtású vasút akár 140 km/h sebesség elérésére is képes, és egyetlen töltéssel akár 600 mérföldet, tehát nagyjából 1000 kilométert is meg tudnak tenni, ami azt jelenti, hogy kilencszer tudnak fordulni a végállomások között egy tankkal. 

Fotó: PATRIK STOLLARZ/AFP

A szerelvények olyan üzemanyagtankokkal működnek, amiben hidrogén és oxigént elegyítésével termelődik elektromos energia, és a technológia tartalékenergia tárolását is lehetővé teszi lítium-akkumulátorok segítségével. 

A speciális vasút előállítása egyelőre méregdrága, viszont fenntartásuk sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb, mint a dízelmotorral működő elődeiké, hiszen csak vízt és gőzt eresztenek ki magukból. 

Fotó: PHILIPP SCHULZE/dpa Picture-Alliance/AFP

A tervek szerint az Alstom további 14 szerelvényt szállít le 2021-ig Alsó-Szászországba, de más német területekről is van érdeklődés, Franciaországban várhatóan 2022-ben kerül forgalomba az első ilyen gép. 

A bemutatón az Alstom illetékesei azt mondták, hogy Nagy-Britanniából, Dániából, Norvégiából, Olaszországból és Kanadából is érdeklődnek a technológia után. (TechReview / Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.