A magyarok nem, de az európaiak nagy többsége támogatja a menekültek befogadását

POLITIKA
2018 szeptember 20., 15:42
comments 404

Három évvel 1,3 millió menekült érkezése, és két évvel előző, hasonló témájú felmérése után a Pew Research újra nagy felmérésben vizsgálta az Európai Unió tíz országában, illetve 8 EU-n kívüli országban a népesség menekültekkel, menekültpolitikával kapcsolatos álláspontját.

Kezdjük a nagy meglepetéssel:

Az EU-s országok lakói hatalmas többséggel támogatják a menekültek befogadását.

A menekültválság frontvonalában levő Spanyolországban a megkérdezettek 86 százaléka támogatja az erőszak és háborúk elől menekülők befogadását, a két fő menekülési útvonal csomópontjában fekvő Görögországban és Olaszországban is így vélekedik a többség. Előbbiben 69, de még az utóbbiban is 56 százalék támogatja a menekültek befogadását - pedig Olaszországban most a választásokon 17 százalékot szerzett, határozottan menekültellenes, szélsőjobboldali Liga diktál a kérdésben.

Mindössze két EU-tagállam van, ahol a népesség felénél kevesebben támogatják a menekültek befogadását. Lengyelországban 49 százalék az arányuk, ami még így is több a menekültek befogadását ellenzők 36 százalékánál. Magyarországon viszont egyértelmű többségben vannak a menekültellenesek: 54 százalék elutasító, mindössze 32 százalék támogatja a menekültek befogadását.

A magyar arány globálisan is kirívó, ennél még Oroszországban és Izraelben is elfogadóbbak az emberek - bár Izraelben nagyobb az elutasítók, de nagyobb a támogatók aránya is.

A Pew felmérése szerint az EU menekültpolitikájával szemben viszont általános az elutasítás, függetlenül attól, hogy az adott ország lakói inkább támogatják, vagy inkább elutasítják a menekültek befogadását. Erre a legjobb példa Svédország és Magyarország: az előbbiben 84, az utóbbiban 80 százalék utasítja el az EU-s menekültpolitikát.

Érdekes, hogy míg a Pew 2016-os felmérésében még azokban az országokban is többségben voltak a menekültekkel szemben ellenséges attitűdű válaszadók, ahol most nagy többség támogatja a menekültek befogadását, az EU-s politika megítélése javarészt változatlan. Svédországban két éve 88 százaléknyian voltak elégedetlenek az EU menekültpolitikájával. Magyarországon viszont sokat romlott az EU megítélése, két éve még csak 72 százaléknyian ítélték el az EU menekültpolitikáját. Most nem kérdeztek rá a miértre, két éve az ellenérzések fő oka az volt, hogy a megkérdezettek javarészt úgy vélték, hogy a menekültkérdés kezelése a nemzeti kormányok feladata kéne legyen. (Via The Atlantic, Pew Research. A feltérés módszertanáról itt olvashatnak.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.