Bizonyítható, hogy orosz ügynökök voltak Szkripal támadói

2018 szeptember 20., csütörtök 19:11
206

A hírszerzési szaktekintélynek számító Bellingcat újabb bizonyítékokat talált arra, hogy az év egyik legnagyobb diplomáciai botrányát kirobbantó mérgezés elkövetői az orosz hírszerzés aktív ügynökei.

A Scotland Yard és a brit ügyészség Ruszlan Bosirovot és Alekszandr Petrovot gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A rendőrség és a vádhatóság szerint a két orosz férfi a GRU aktív ügynöke, és álnevekre kiállított útlevelekkel utaztak márciusban, Szkripalék megmérgezése előtt két nappal Moszkvából Nagy-Britanniába.

Az orosz állami propagandagépezet erre előkereste a két férfit, és úgy mutatta be őket, mint akik érdeklődő turisták voltak csupán, és azért látogattak el Salisbury-be két egymás utáni napon Londonból, mert a helyi templom nagyon magas tornyára és az azon lévő órára voltak kíváncsiak. A rossz idő miatt végül nem tudtak elmenni a templomhoz, de azt nem tudják kizárni, hogy elmentek véletlenül Szkirpalék háza mellett.

Ahogy azt írtuk, ez kétségkívül szórakoztató mese, és Putyinéknak pont ez vele a céljuk.

Balról jobbra: Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov Fotó: Szputnyik/RT

Miután újságírók felhívták az egyik „turista” útlevelén lévő számot, és az az orosz védelmi minisztériumban csörgött ki, már nem nagyon volt kérdés a kötődésük az orosz külföldi hírszerzéshez, a GRU-hoz.

A Bellingcatnak most újabb hírszerzési források erősítették meg, hogy ez a két ember titkosügynök, de kézzel fogható bizonyítékokat is be tudnak mutatni.

  • Egyrészt kiderítették, hogy az a bizonyos telefonszám, amelyet az útlevelekre pecsételtek, nem csak hogy a védelmi minisztériumhoz tartozik, de konkrétan a GRU épületében csörög.
  • Az útleveleken az a felirat is olvasható, hogy „Ne adjon ki információt”. Az életrajzi rész pedig üresen vagy hagyva, és egy levélre utal, amelyet fel kell mutatnia az útlevél tulajdonosának.

A Bellingcat szerint a legárulkodóbb az útlevelek sorszáma: a két gyanúsított sorszáma mindössze hárommal tér el, ami egy 144 milliós országban elég valószínűtlen. A portál ráadásul ezeket össze tudta vetni egy másik orosz ügynök, egy Lengyelországból kémkedés miatt kitiltott férfi útlevelének sorszámával. Amelyet három hónappal később állítottak ki, mégis csak 26-tal tér el a sorszáma a Salisbury-be látogató turistákétól. Ez szerintük egyértelmű bizonyíték arra, hogy ezek speciális útlevelek, amelyeket az orosz hírszerzés adott ki.

A Bellingcat még azt is megtudta, hogy pontosan mikor és merre utazott a két férfi az elmúlt években, és ezen a vonalon nyomoznak tovább, hátha kiderül, milyen egyéb műveletekben vettek részt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt