Bolygót találtak ott, ahol a Star Trekben a Vulcan van

Bolygót fedeztek fel a csillagászok a HD 26965 lajstromszámú csillag körül. Most, amikor már több mint 2300, Naprendszeren kívüli bolygó létét erősítette meg, és még további több mint 2200 létét feltételezi a tudomány, ez önmagában nem akkora hír. Még az se, hogy az újonnan felfedezett bolygó a csillaga lakható zónájában - vagyis ott, ahol elvben akár folyékony halmazállapotban lehet rajta víz - található.

A szenzáció az, hogy a hivatalosan HD 26965-nek nevezett csillag 40 Eridani A néven is ismert. A Star Trek univerzum rajongói erre tán már fel is kapták a fejüket. Igen, ez az a csillag, amely körül a Star Trek alkotói szerint a Vulcan kering. A Star Trek alkotója, Gene Roddenberry 1991-ben publikált levelében három harvardi asztrofizikussal együtt írta azt, hogy a Vulcan csillaga a 40 Eridani A lehetne, mert bár a 80-as években a közeli Epsilon Eridanit is alkalmasnak gondolták a szerepre, addigra nyilvánvalóvá vált, hogy az négymilliárd éves, vagyis Napunkkal közel egykorú 40 Eridani A-val szemben az Epsilon Eridani csupán egymilliárd éves, vagyis akörül még nem alakulhatott ki csillagközi utazásra képes civilizáció.

A brit Királyi Asztronómiai Társaság Havi Jelentései című szaklap júliusi számában megjelent tanulmányukban megjelent közleményében bolygóvadász csillagászok arról számoltak be, hogy a 40 Eridani A körül valóban kering egy, a csillagászatban "szuperföldként" besorolt bolygó. A szuperföld ez esetben nem azt jelenti, hogy a Földnél is jobb bolygó, csupán annyit, hogy a Földnél nagyobb, de a Naprendszerünkben a kőzetbolygókon túl létező gázóriásoknál jóval kisebb, Földünknél nagyjából kétszer nagyobb bolygót találtak. Az, hogy ez valóban földszerű kőzetbolygó, vagy egy törpe gázbolygó, egyelőre nem tudják.

A megfigyelések szerint a bolygó a csillag lakható zónáján éppen belül kering csillaga körül, amit mindössze 42 nap alatt kerül meg.

Hamarosan sokkal többet tudhatunk meg a bolygóról, mert a NASA csillagvadász űrteleszkópja, a TESS is vizsgálni fogja a 40 Eridani A-t. Ha szerencsénk van, akkor a bolygó pont áthalad majd a csillaga előtt, így többet is megtudhatunk összetételéről és légköréről. És ugyan az, ha az újonnan felfedezett bolygóról kiderülne, hogy kőzetbolygó, még nem jelenti azt, hogy értelmes lények lakják. De Roddenberry a mobiltelefont, a tabletet és az önműködő ajtókat is előre látta, így ha ez a tippje is betalálna, akkor már csak 45 évre van hátra a kapcsolatfelvételig. (Via Popular Science)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.