Finoman bár, de tovább izmozik egymással az Egyesült Államok és Kína

külföld
2018 szeptember 22., 20:15

A kínai kormány berendelte az Amerikai Egyesült Államok pekingi nagykövetét, mert magyarázatot várnak a szankciókra, amikkel az amerikai kormány egy kínai állami katonai beszállítócéget sújtott. Az amerikaiak azért tették szankciós listára a céget, mert a Kínai Néphadsereg ezen keresztül vásárolt vadászgépeket és rakétarendszereket Oroszországból. Márpedig Oroszországra komoly amerikai szankciók vonatkoznak, Washington szerint pedig Kína megsérti ezeket, amikor Oroszországból vásárol haditechnikát.

Washingtonban ugyan azt bizonygatják, hogy a szankciók nem Kína, hanem Oroszország ellen irányulnak, a kínai vezetésben felháborodást keltett a lépés. A kínai külügyminisztérium szóvivője közölte is, hogy az ügylet két szuverén állam megegyezése volt, az amerikaiaknak pedig az égvilágon semmi közük nincs hozzá.

Az amerikaiak persze nem csak azon aggódnak, hogy Kínából pénzhez jutnak az orosz haditechnikai cégek. Washingtonban nagyon nem nézik jó szemmel azt sem, hogy egyre több ország vásárol Oroszországból Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket, amit a világ egyik leghatékonyabb ilyen fegyverének tartanak. Ezeken kívül a Kínai Néphadsereg 10 Szu-35-ös nehéz vadászbombázót is vásárolt.

Az amerikai-kínai viszony egyébként sem túl jó, az Egyesült Államok ugyanis sorra védővámokat vet ki az Amerikába áramló kínai termékekre. Az erről szóló vita odáig fajult, hogy egy kínai kereskedelmi delegáció éppen szombaton lemondta a jövő hétre tervezett washingtoni találkozóit. (Reuters, New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.