Megegyezett Kína és a Vatikán a főkegyúri jogról

Hosszú évek súlyos vitáját zárhatja le az a szerződés, amit szombaton írt alá a kínai és a vatikáni külügyminiszter-helyettes, Pekingben.

A megállapodás értelmében ezentúl a Vatikán vétójogot kap a kínai püspökök kinevezésekor, ugyanakkor a pápa elismerte annak a hét püspöknek a kinevezését, akiket a kínai kommunista kormány választott ki korábban, Róma megkerülésével.

Jézus szobor egy Rómához lojális, eddig illegális kínai közösség templomában.Fotó: GREG BAKER/AFP

Az eddigi helyzet mélyen megosztotta Kína 12 milliós katolikus közösségét. Az államilag elismert "hazafias"-nak nevezett egyházat működhetett csak törvényesen, míg a Rómához lojális hívek közössége illegalitásba kényszerült. 

A Vatikán közleménye szerint a megállapodás alkalmas lehet a régi sebek begyógyítására. (Reuters

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.