Több ezer ember tüntetett Oroszországban a nyugdíjkorhatár emelése ellen

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Oroszország több nagyvárosában is tüntetéseket szervezett az Orosz Kommunista Párt tiltakozva a kormány tervezett reformjai ellen, amik más intézkedések mellett drasztikusan emelnék a nyugdíjkorhatárt is, nőknél 55-ről 63, férfiaknál 60-ról 65 évre.

Moszkvában több ezer tüntető gyűlt össze, vörös zászlókat lengettek, transzparenseiken pedig Putyin mellett az Orosz Szövetségi Tanács elnökéről és a jegybank vezetőjéről készült előnytelen fotók és A nép ellenségei feliratok voltak láthatók. A nyugdíjkorhatár emelése egyébként az idősek és a fiatalok körében is csökkentette Putyin elnök népszerűségét. A fiatalok körében azért, mert bár az orosz népesség nagyon gyorsan öregszik (a kormány szerint ezért is kell feljebb vinni a nyugdíjkorhatárt), de a fiatalok közül sokan így is nehezen helyezkednek el a munkaerőpiacon, és félnek, hogy az idősek piacon tartása még inkább rontja az esélyeiket.

Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Az intézkedés ellen még a néhány éve Oroszországhoz csatolt Krím-félszigeten, Szevasztopolban is tüntettek.

A demonstrációk békésen zajlottak, annak ellenére, hogy alig egy hónappal korábban, miután Alekszej Navalnij ugyanezért szervezett tüntetéseket az országban, majd 1000 embert őrizetbe vettek, azokra a tüntetésekre ugyanis nem adtak engedélyt az orosz hatóságok. (USA Today)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.