Itt van még egy vezető, aki szerint az ENSZ-nek nincs joga beleszólni egy ország ügyeibe

külföld
2018 szeptember 24., 05:14
comments 64

Az ENSZ-nek nincs joga beleszólni Mianmar ügyeibe

- jelentette ki Min Aung Hlaing, az ország hadseregegének vezérkari főnöke, aki először reagált a világszervezet által a rohingya válság ügyében megfogalmazott népirtás vádjára. Nyilatkozatát a hadsereg hivatalos lapja közölte hétfőn. Ebben Min Aung Hlaing hangoztatta, hogy egyetlen országnak, szervezetnek és csoportnak sincs joga beavatkozni a mianmari politikába.

A nyugat-mianmari Arakán államból 2017 augusztusa óta csaknem 700 ezer rohingya muzulmán menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg - saját megfogalmazása szerint - tisztogató műveletekbe kezdett.
Egy ENSZ-vizsgálóbizottság nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint a mianmari hadsereg „a népirtás szándékával” halomra gyilkolta a kisebbségi rohingyákat, de számos példa volt csoportos nemi erőszakra is. A testület szerint a mianmari hadsereg főparancsnokát és öt másik tábornokát bíróság elé kellene állítani népirtás, emberiesség elleni bűncselekmények és háborús bűnök miatt.

Az ENSZ-misszió kedden felszólította a mianmari civil kormányt: biztosítsa, hogy a hadsereg ne szólhasson bele a politikai életbe. A világszervezet jelentéstevői beszámolójukban azt javasolták, hogy ennek érdekében vizsgálják felül a délkelet-ázsiai ország alkotmányát is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.