A Google tényleg fejleszt egy cenzúrázott keresőt, amit Kínában is lehetne használni

A Google rég nem titkolja, hogy szeretne belépni a hatalmas kínai piacra, ezzel azonban elég sok a gond. A legnagyobb, hogy egy, a nyugati Google-höz hasonló kereső nem működhetne Kínában, csak akkor, ha a kínai kormány által érzékenynek minősített tartalmak tömkelegét megfelelően ki tudja szűrni.

Egy ideje pletykálják, hogy a Google épp egy ilyen programot tesztel, amivel aztán megjelenthetne Kínában is, de a cég eddig semmi konkrétumot nem volt hajlandó elmondani erről. Az viszont kiszivárgott, hogy rengeteg Google-alkalmazott nemtetszését fejezte ki már a céllal kapcsolatban is, mondván, a vállalat alapelveivel ellentétes a kínaihoz hasonló méretű netes cenzúra ilyen aktív segítése.

Keith Enright, a Google adatbiztonságért felelős vezetője viszont szerdán egy amerikai szenátusi meghallgatáson hosszas nyomasztás után elismerte, hogy létezik a sajtóban Dragonfly, azaz Szitaköztő Projektnek nevezett program. Ennél többet azonban Enright nem mondott, azzal védekezett, hogy nem lát rá a projektre, így nem tudja, egészen pontosan miről is szól, azt viszont leszögezte, hogy tudomása szerint a Google jelenleg nem áll közel ahhoz, hogy saját keresőt indítson Kínában, és egyelőre nem is biztos, hogy erre képesek lennének vagy engedélyeznék nekik. A cégvezetés erre mutatkozó hajlandósága azonban egyértelműen kiolvasható volt a szavaiból. (CNN)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.