A Google tényleg fejleszt egy cenzúrázott keresőt, amit Kínában is lehetne használni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Google rég nem titkolja, hogy szeretne belépni a hatalmas kínai piacra, ezzel azonban elég sok a gond. A legnagyobb, hogy egy, a nyugati Google-höz hasonló kereső nem működhetne Kínában, csak akkor, ha a kínai kormány által érzékenynek minősített tartalmak tömkelegét megfelelően ki tudja szűrni.

Egy ideje pletykálják, hogy a Google épp egy ilyen programot tesztel, amivel aztán megjelenthetne Kínában is, de a cég eddig semmi konkrétumot nem volt hajlandó elmondani erről. Az viszont kiszivárgott, hogy rengeteg Google-alkalmazott nemtetszését fejezte ki már a céllal kapcsolatban is, mondván, a vállalat alapelveivel ellentétes a kínaihoz hasonló méretű netes cenzúra ilyen aktív segítése.

Keith Enright, a Google adatbiztonságért felelős vezetője viszont szerdán egy amerikai szenátusi meghallgatáson hosszas nyomasztás után elismerte, hogy létezik a sajtóban Dragonfly, azaz Szitaköztő Projektnek nevezett program. Ennél többet azonban Enright nem mondott, azzal védekezett, hogy nem lát rá a projektre, így nem tudja, egészen pontosan miről is szól, azt viszont leszögezte, hogy tudomása szerint a Google jelenleg nem áll közel ahhoz, hogy saját keresőt indítson Kínában, és egyelőre nem is biztos, hogy erre képesek lennének vagy engedélyeznék nekik. A cégvezetés erre mutatkozó hajlandósága azonban egyértelműen kiolvasható volt a szavaiból. (CNN)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.