Az amerikai értékpapír-piaci felügyelet csalással vádolja Elon Muskot

Az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) egy manhattani szövetségi bíróságon pert indított azzal a váddal, hogy a Tesla főnöke, Elon Musk értékpapír-piaci csalást követett el.

Elon Musk még augusztusban írta ki a Twitterre, hogy kivezeti a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot, és ehhez megvan a szükséges tőke is, de azt a SEC kérdésére sem volt hajlandó közölni, hogy honnan, miből fedezi a tőzsdei kivezetést, vagyis a vállalati részvények felvásárlását. Az amerikai igazságügyi minisztérium emiatt vizsgálatot indított.

A SEC szerint Musk állítása, hogy megvan a szükséges tőke, „hamis és félrevezető” volt. A panasz szerint az állítás zavart okozott a tőzsdén, és kárt okozott a befektetőknek. „Valójában Musk még csak nem is beszélt bármilyen potenciális finanszírozási forrással kulcsfontosságú szerződési feltételekről, nemhogy biztosan meg lett volna a szükséges tőke a művelethez” – áll a keresetben.

Elon Musk a 68. Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson 2017. szeptember 29-én.Fotó: Peter Parks/AFP

A SEC arra törekszik, hogy eltiltassa a Teslát 2008 óta vezető Muskot attól, hogy egy tőzsdén kereskedő cég igazgatója legyen, vagy tisztséget töltsön be abban, illetve pénzbüntetés kiszabását is kéri. (BBC)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.