Az amerikai értékpapír-piaci felügyelet csalással vádolja Elon Muskot

Az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) egy manhattani szövetségi bíróságon pert indított azzal a váddal, hogy a Tesla főnöke, Elon Musk értékpapír-piaci csalást követett el.

Elon Musk még augusztusban írta ki a Twitterre, hogy kivezeti a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot, és ehhez megvan a szükséges tőke is, de azt a SEC kérdésére sem volt hajlandó közölni, hogy honnan, miből fedezi a tőzsdei kivezetést, vagyis a vállalati részvények felvásárlását. Az amerikai igazságügyi minisztérium emiatt vizsgálatot indított.

A SEC szerint Musk állítása, hogy megvan a szükséges tőke, „hamis és félrevezető” volt. A panasz szerint az állítás zavart okozott a tőzsdén, és kárt okozott a befektetőknek. „Valójában Musk még csak nem is beszélt bármilyen potenciális finanszírozási forrással kulcsfontosságú szerződési feltételekről, nemhogy biztosan meg lett volna a szükséges tőke a művelethez” – áll a keresetben.

Elon Musk a 68. Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson 2017. szeptember 29-én.Fotó: Peter Parks/AFP

A SEC arra törekszik, hogy eltiltassa a Teslát 2008 óta vezető Muskot attól, hogy egy tőzsdén kereskedő cég igazgatója legyen, vagy tisztséget töltsön be abban, illetve pénzbüntetés kiszabását is kéri. (BBC)