Az amerikai értékpapír-piaci felügyelet csalással vádolja Elon Muskot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az Amerikai Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelet (SEC) egy manhattani szövetségi bíróságon pert indított azzal a váddal, hogy a Tesla főnöke, Elon Musk értékpapír-piaci csalást követett el.

Elon Musk még augusztusban írta ki a Twitterre, hogy kivezeti a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot, és ehhez megvan a szükséges tőke is, de azt a SEC kérdésére sem volt hajlandó közölni, hogy honnan, miből fedezi a tőzsdei kivezetést, vagyis a vállalati részvények felvásárlását. Az amerikai igazságügyi minisztérium emiatt vizsgálatot indított.

A SEC szerint Musk állítása, hogy megvan a szükséges tőke, „hamis és félrevezető” volt. A panasz szerint az állítás zavart okozott a tőzsdén, és kárt okozott a befektetőknek. „Valójában Musk még csak nem is beszélt bármilyen potenciális finanszírozási forrással kulcsfontosságú szerződési feltételekről, nemhogy biztosan meg lett volna a szükséges tőke a művelethez” – áll a keresetben.

Elon Musk a 68. Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson 2017. szeptember 29-én.Fotó: Peter Parks/AFP

A SEC arra törekszik, hogy eltiltassa a Teslát 2008 óta vezető Muskot attól, hogy egy tőzsdén kereskedő cég igazgatója legyen, vagy tisztséget töltsön be abban, illetve pénzbüntetés kiszabását is kéri. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.