Gulyás: Majd a miniszterelnök eldönti, hogy bele kell-e írni a vagyonnyilatkozatába a „Garancsitól kapott” repülőutakat

politika
2018 szeptember 27., 07:22
comments 930

Az Átlátszó írta két napja egy cikket egy jachtról és egy luxusrepülőről, amiken időről-időre Orbán Viktor közeli oligarchák és magyar politikusok tűnnek fel, köztük Mészáros Lőrinc, Homolya Róbert és maga Orbán Viktor is. Orbánt le is fényképezték, amint kiszáll a repülőből, miután az a Videoton bulgáriai meccse után Bulgáriából repült haza.

A Fidesz erre azt tudta kitalálni védekezésül, hogy Orbán Viktort barátja, Garancsi István, a Videoton tulajdonosa röptette ki Bulgáriába a meccsre, és ezzel nincs is semmi baj. Azt nem magyarázták meg, hogy a focivébé döntőjére ki röptette ki a miniszterelnököt, és azt sem, hogy ha tényleg Garancsi hívta meg Orbánt a repülőútra, akkor nem aggályos-e, hogy az iszonyatos közbeszerzési pénzeket elnyerő Garancsi ilyen nagy értékű ajándékot ad a miniszterelnöknek, akinek elvileg (azaz a vagyonnyilatkozata szerint) csak pár százezer forintos megtakarítása van.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a Kormányinfó nevű csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdezte arról az ATV, hogy ezt az ajándékot nem kellene-e feltüntetni Orbán vagyonnyilatkozatában. Gulyás erre azt mondta,

azt majd a következő vagyonnyilatkozat-tételkor a miniszerelnök eldönti.

Az RTL ezután azt kérdezte, hogy ha a repülőút ajándék volt Garancsitól barátjának, aki történetesen pont Orbán Viktor miniszterelnök, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér, esetleg megoszthatja-e Garancsi Orbánnal a teljes vagyonát vagy vehet-e lakást Orbán gyerekeinek  (bár Orbán Gáspár már tényleg lakott Garancsi lakásában).

Gulyás szerint ebben a határ az, amit „a polgári jó ízlés és a választópolgárok értékítélete” megenged.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.