Tömegsírokba temetik az indonéz cunami áldozatait

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Pénteken földrengés rázta meg az indonéziai Celebeszt, amelyet szökőár követett, hatalmas pusztítást okozva. Az áldozatok száma hivatalosan 832, azonban mindenki azt várja, hogy ahogy a romok alól kerülnek elő a holttestek, ez a szám gyorsan nőni fog. Egy helyi segélyszervezet vezetője a Paluban tevékenykedő önkéntesek információira hivatkozva már most azt mondta, hogy 1203 holttest került már elő. Ezt a számot ugyanakkor más forrás még nem erősítette meg.

Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

A hatóságok az áldozatokat tömegsírokba temetik, hogy így kerüljék el a járványokat. Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa, és az iszlám előírásai szerint a holttesteket a halált követő 24 órán belül végső nyugalomra kell helyezni.

Fotó: BAY ISMOYO/AFP

Tucatnyi ember rekedhetett egy hotel és egy bevásárlóközpont romjai alatt. A mentőcsapatak kiáltásokat hallottak, és mobiltelefonok jeleit is észlelték.

Őket gépekkel tudják csak a felszínre hozni. Ezekből azonban hiány van, a helyi katasztrófavédelem szóvivője szerint egyszerűen nincs annyi gépük, amennyi az összedőlt épületek eltakarításához kellene.

Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Joko Widodo indonéz elnök engedélyezte, hogy az ázsiai ország nemzetközi segítséget fogadjon el az országra pénteken lesújtó földrengés és szökőár után - tudatta hétfőn az ország befektetéskoordináló bizottságának vezetője.

Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

A rengeteg összedőlt épület miatt nem csak az emberek alszanak a szabad ég alatt, hanem a sebesülteket is a szabad ég alatt kezelik, a kórház ugyanis szintén megrongálódott. A sérült utak és a telekommunikációs rendzser összeomlása miatt a terület ellátása is problémás, sokan ezért megrohamozták a boltokat, hogy ételt, vizet és gyógyszert szerezzenek. (BBC, MTI)