Putyinnak kicsit elborult az agya: Szkripal egy szemét áruló!

Szemétládának és hazaárulónak nevezte szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőt, akit tavasszal Novicsok katonai idegméreggel próbáltak meggyilkolni a délnyugat-angliai Salisburyben - nagyjából az egész nyugati világ szerint Putyin utasítására. (Még a magyar kormány is kiutasított egy orosz „diplomatát” válaszul.) 

„Ami Szkripalékat és a többit illeti, ezt a legújabb kémbotrányt mesterségesen felfújják. Néhány információs forrás azt a gondolatot erőlteti, hogy Szkripal úr majdhogynem jogvédő. Ő egyszerűen kém, hazaáruló” - mondta Putyin az orosz energetikai hét plenáris ülésén. „Egyszerűen söpredék, ennyi.”

London szerint a merényletkísérlettel gyanúsítható két férfi az orosz katonai hírszerzés aktív ügynöke, egyiküket már több módszerrel is azonosították mint a GRU tisztjét. Sőt, állítólag már egy harmadik orosz ügynököt is találtak a brit hatóságok. Moszkva ennek ellenére folyamatosan tagadja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.

A két orosz ügynököt gyilkossággal is gyanúsítják, mert bár Szkripalék túlélték a mérgezést, de egy 44 éves, háromgyermekes nő, Dawn Sturgess, aki véletlenül érintkezett csak a méreggel, meghalt. Putyin erre most így reagált:

„Azt akarják mondani nekem, hogy egy hajléktalant is megmérgeztünk? Hát mi ez a hülyeség?”

(Guardian, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.