Fokozódik a magyar-ukrán viszály, Magyarország is kiutasít egy konzult

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Válaszul Ukrajna csütörtöki döntésére Magyarország is kiutasít az országból egy ukrán konzult, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön minősítette nemkívánatos személlyé a beregszászi magyar konzult, akinek a döntés értelmében 72 órán belül el kell hagynia Ukrajnát. A döntésre azután került sor, hogy egy ukrán határőr rejtett kamerával rögzítette, hogy ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a konzulátuson. Az ukrán hatóságok ezután azzal fenyegetőztek, hogy eljárásokat indítanak a magyar állampolgárságot szerző kárpátaljai magyarokkal szemben, és azt követelték, hogy hívják haza a magyar konzult.

Ukrajnában nem engedik a kettős állampolgárságot, főként azért, mert az ország keleti részén az oroszajkú lakosság szeparatista háborút vív.

Szijjártó Péter már szerdán jelezte, hogy ha Ukrajna netán további lépéseket tenne, ha "azt a döntést hozzák, hogy ki kell zsuppolni a konzulunkat, úgy én azon nyomban haladéktalanul kizsuppolok egy ukrán konzult Magyarországról". Ukrajnát ez nem hatotta meg, és Szijjártó is tartotta magát ígéretéhez.

Szijjártó sajtótájékoztatóján ugyan hangsúlyozta, hogy Magyarország a jó kapcsolatokban érdekelt minden szomszédos országgal, de ettől függetlenül bekérte magához az ukrán nagykövetet, akivel közölte, hogy 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot egy, a budapesti ukrán nagykövetségen dolgozó konzulnak, (Via MTI)