Hvg.hu: Az MTA lefújt egy Marx-konferenciát, nehogy félreértsék

tudomány
2018 október 09., 11:01
comments 183

A hvg.hu értesülései szerint a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztályán úgy döntöttek, nem tartják meg a korábban idén novemberre betervezett Marx-emlékülésüket. A lap szerint a konferenciát elhalasztják, de még nem tudni, mikorra. A hvg.hu szerint az osztályon a „feszültségek és áthallások” miatt döntöttek így, érdemi vita nélkül.

A lap megkeresésére több akadémikus is helytelenítette a döntést, mondván „a tudományos rendezvények tudományos tartalommal és mondanivalóval bírnak, nem közvetlenül van politikai jelentésük, jelentőségük”, és egy Marx-emlékülés még nem jelenti a marxizmus dicsőítését.

Egy másik akadémikus szerint „iszonyatosan rossz üzenete van az Akadémia szempontjából, azt mutatja, hogy annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni, mindent hajlandók vagyunk lenyelni”.

Az Akadémián a Magyar Tudomány Ünnepére tervezett előadások közül kettőt, a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján és A közösségi média jogi oldala címűeket nem fogadták be, de Lovász László, az MTA elnöke szerint ez nem cenzúra, hanem csak túlzott óvatosság az Akadémia finanszírozásáról a kormánnyal folytatott tárgyalások miatt. A Mérce szerint a programban szerepelt volna egy előadás a migrációról és a Fidesz-KDNP kétharmados győzelméről is, de ezeket az MTA főtitkársága nem engedélyezte a politikai áthallások miatt.

A Marx-konferencia szervezői könnyen a kormányzati médiával is szembetalálhatták volna magukat, a Magyar Időkben és más lapokban az utóbbi hetekben azért kezdték támadni a Petőfi Irodalmi Múzeum Orbán-kormány által kinevezett igazgatóját, Prőhle Gergelyt, mert a Tanácsköztársaságról szóló kiállításnak adott helyt a múzeumban. (hvg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.