A meleg- és női jogokért, az illiberalizmus ellen szólalt volna fel Puzsér a szélsőjobbos illiberálisok tüntetésén, de kevesellte a 12 résztvevőt, így inkább hazament

Igazi mikrodráma volt, hogy az alt rightos, iszlám- és bevándorlóellenes Identitás Generáció hétfői tüntetésének elején - amit a török államfő látogatása ellen szerveztek a Gül Baba türbéhez -  a helyszínről a kezdés előtt távozott az a Puzsér Róbert, aki nagy meglepetésre az egyik felszólaló lett volna. Az eseményről "A szezon legviccesebb utcai harca volt a balos radikálisok, a szélsőjobbos kommentelők és a rendőrakadémisták összecsapása" címmel írtam helyszíni riportot.

Maguk a szervezők a helyszínen azt mondták nekem, hogy a fő attrakciójuk azért ment el, mert kevesellte a megjelentek számát. Megkerestem Puzsért, hogy ő maga mesélhesse el, mi történt. Mivel régóta ismerjük egymást, tegeződünk. Íme a beszélgetés:

444: Vért izzadtam, rendőrökkel fogócskáztam, szélsőbalosokkal vonultam, hogy meghallgassalak az Identitás Generáció demonstrációján, erre kezdés előtt leléptél. Mi történt?

Puzsér Róbert: Nem akartam fellépni egy olyan rendezvényen, amire összesen tizenkét ember jött el. Először bírjanak megrendezni egy tüntetést, és ha ez sikerül, majd felszólalok rajta. Érdemes észrevenni, ha egy rendezvény nem érdekli az embereket. A beszédem anyagából publicisztikát írok a Magyar Hangba – abból kiderül, mit mondtam volna.

444: Engem is megdöbbentett, hogy a szélsőbalos ellentüntetők is többen voltak, pedig nem számítottam tömegekre. De egyáltalán miért lettél volna hajlandó beszélni egy Identitás Generáció-tüntetésen? És miért gondoltad, hogy egy ilyen szervezet demóján lesz érdemi közönség?

Puzsér Róbert: Nem egy Identitás Generáció-tüntetésen terveztem beszélni, hanem Erdoğan látogatása ellen, a tömeges bebörtönzések ellen, az őrjöngő illiberalizmus ellen, Törökország iszlamizálása ellen, a melegjogokért és a női jogokért, amelyeket Erdoğan és a politikai iszlám fenyeget. Ez egy Erdoğan elleni tüntetés volt, én úgy tudtam – mi volna a megfelelő hely erre, ha nem ez? Őszintén szólva nem számítottam nagy tömegre, de a résztvevők száma minden előzetes elképzelésemet alulmúlta.

444: De az megvan, hogy magán a valós tüntetésen Erdogan kábé három mondat erejéig került csak elő és természetesen nem olyan összefüggésben, ahogy te beszélsz róla? Vele kapcsolatban annyi bajuk volt, hogy túlünneplik és boncsokokat tesznek ki miatta nyilvános helyre. És - most nem vallatni akarlak, csak nem egészen értem - miért pont annak a szervezetnek a demóján akartál kiállni az illiberalizmus ellen, ami maga a vegytiszta, legkeményebb illiberalizmus és a melegjogok legeslegkeményebb ellensége?

Puzsér Róbert: Ha bármelyik másik szervezet hívott volna Erdoğan látogatása ellen tüntetni, az ő rendezvényükre is elmentem volna. Oda tudok elmenni, ahova elhívnak. Ha elmondtam volna a beszédemet, abban konfrontáltam volna az identitáriusokat azzal, amit képviselnek.

444: Eddig is sajnáltam, hogy nem voltál már ott, mire odaértem, most még jobban! Kíváncsi lettem volna, hogy reagálnak a szembesítésre. A következő Magyar Hangban jelenik akkor meg a publicisztikád?

Puzsér Róbert: A publicisztikát ma adom le, úgyhogy a következő számban benne lesz.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.