Természetes szövetségesként tekint Orbánra a német szélsőjobb pártja

POLITIKA
2018 október 14., 18:45
comments 183
AfD-s transzparens: Mi vagyunk a nép
photo_camera AfD-s transzparens: Mi vagyunk a nép Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Az azonnali.hu rövid interjút készített Münchenben a radikális-bevándorlásellenes Alternative für Deutschland egyik parlamenti képviselőjével, Gerold Ottennel, aki arról beszélt, hogy nagyon szeretnének együttműködni Orbán Viktorral és a Fidesszel. Otten azt mondta a lapnak, hogy Orbán „az AfD természetes szövetségese.“ 

A német politikus azt elismerte, hogy nincs még formális kapcsolat a felek között, viszont az informális kapcsolatfelvétel már megtörtént. 

Otten azt mondta még, hogy néhány napja hallgatott egy magyar államtitkárt Berlinben, aki szívéből beszélt, de nem tudta nevesíteni az illetőt. Alighanem Varga Judit uniós ügyekért felelős államtitkár lehetett az, aki hét elején járt a német fővárosban és adta elő a magyar kormány migrációs álláspontját. 

Közben a CSU-t vezető Horst Seehofer, Orbán Viktor egy másik természetes szövetségese, megtartotta első sajtótájékoztatóját azután, hogy pártja (végül) mindössze 37 százalékos eredményt ért el, és ezzel elveszítette abszolút többségét a tartományi gyűlésben. 

Az elnök azt mondta, nem mond le, keresik viszont az ideális partnert a kormányzáshoz. Egyetlen pártot zárt ki lehetséges partnerként, Orbán másik természetes szövetségesét, az AfD-t. Seehofer korábban egyenesen az állam ellenfelének nevezte a radikális pártot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.