Az államtitkár válaszol: azt írják rólad az interneten, hogy hülye vagy!

Tbg
oktatás
2018 október 15., 15:57
comments 224

Rétvári Bence államtitkár válaszolta meg azt az interpellációt, amit Tordai Bence (Párbeszéd) Kásler Miklós miniszternek címzett. 

link Forrás

Az ellenzéki képviselő arra a nem jelentéktelen dologra volt kíváncsi, hogy mit tervez a kormány a felsőoktatással: valóban kivonul-e az állam a felsőoktatás finanszírozásából, ahogy arra Kásler Miklós miniszter - a Corvinus finanszírozásának átalakítása kapcsán - utalgatott.

Tordai szerint 2010 óta észrevehető a csökkenés az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számában, ez idő alatt 72 ezerről 60 ezer alá csökkent a helyek száma, ez 24 százalékos csökkenés, miközben demográfiailag csak 17 százalék lenne indokolt.

Az államtitkár azonban ahelyett, hogy ismertette volna a kormány terveit, teljesen más manőverbe kezdett: a MarkMyProfessor (MMP) nevű, az egyetemi oktatók, tanárok, előadók osztályozására fejlesztett oldal értékeléseiből csipegetett, amelyen Tordai is - szociológus-közgazdász oktatóként - fent van.

„Nem túl izgi (...) Előadásmódja borzasztó, nagyon monoton... (...) Az összértékelése 2,76-os lett... és az előadásmódjára kapta a legkritikusabb értékelést, 2,3-as lett”

Hogy mi köze van a felsőoktatás jövőjének a hallgatói osztályzatokhoz, nem tudni, bár nyilván az ellenzéki politikus karakterének darabolása volt a kormánypárti szándék. 

Mint Tordai válaszában megemlítette, nem véletlen, hogy vannak rossz osztályzatok az MMP oldalán:

„Csak hogy értsék a MarkMyProfessor-os történetet, ha már az államtitkár nem tud a kérdésre válaszolni. A Fidesz propagandamédiájává tett Origónak az úgynevezett újságírói elmentek szépen az MMP-re, lepontoztak, majd írtak egy cikket arról, hogy lepontoztak.”

És valóban, ha az ember felkeresi a MarkMyProfessor oldalát, egyből két profilt is talál Tordaihoz: egyiken nagyon rossz, 2,46-os (és nem 2,76!), a másikon egész jó, 3,96-os átlaggal szerepel fent a képviselő, aki egyébként 2015-ig volt a BKF, ma Budapesti Metropolitan egyetem oktatója.

photo_camera Fent az Origo nyári cikke, lent pedig a két profil a MarkMyProfessorrról Forrás: Origo/MarkMyProfessor

Az is látszik, hogy az Origó valóban írt egy cikket idén júniusban arról, hogy Tordait - aki már 3 éve nem tanított - lepontozták „Csúnyán lepontozták diákjai Tordai Bencét, nagyon rossz tanárnak tartották” címmel. Az MMP oldalán pedig az látható, hogy a lepontozás azokban a napokban történt, amikor a cikk született, Tordai pedig már nem tanított. 

Egy tanárt több szempont alapján lehet értékelni, de feltűnő, hogy a politikai lepontozás esetén a pontozók csak egyeseket osztottak Tordainak. A korábbi értékelésekben sokkal cizelláltabb pontszámokat kapott.

Az sem véletlen, hogy Rétvári igazán rossz véleményeket nem talált, ugyanis az ominózus, idén júniusi lepontozós kommenteket kimoderálták. Az államtitkár által idézett véleményeket posztolók egyike valóban 2-es, a többi viszont ennél jobb osztályzatot adott Tordainak (4-es átlagot).

Rétvári vagy a mögötte álló kommunikációs agytröszt egyébként arra igyekezett kifuttatnia a beszédet, hogy Tordai azért beszél a magyar diákok romló eredményeiről a nemzetközi PISA-felmérésen, mert eleve nem szerették őt a diákok, ezért lenézi őket.

Tordai kérdésünkre elmondta, 2015 óta nem tanít, elragadta a politika. A Metropolitan egyetemen szociológiát és közgazdaságtant tanított.

Az államtitkár, aki egyébként maga is egyetemen tanult, Tordai eredeti kérdésére végül egyáltalán nem válaszolt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.