20 év börtönt kapott egy 52 éves vietnami környezetvédő aktivista

külföld
2018 október 18., 15:53
comments 30

Egy vietnami bíróság húszéves börtönbüntetésre és további öt évi házi őrizetre ítélt egy környezetvédelmi aktivistát – közölte az ügyvédje csütörtökön.

Le Dinh Luong 52 esztendős vietnami környezetvédelmi aktivistát 2017 júliusában vették őrizetbe „a népi kormány megdöntésére irányuló tevékenység” miatt.

Az ellene folytatott eljárás csütörtökön zárult, és bűnösnek nyilvánították tiltott ellenzéki csoportban való tagság miatt. A Viet Tan nevű csoport célja a saját bevallása szerint az, hogy békés eszközökkel döntse meg a vietnami kommunista államot.

photo_camera Le Dinh Luong az ítélethirdetésen Fotó: Vnews/Youtube

Az elítélt aktivista a korábbiakban tüntetéseken vett rész, amiken az ellen tiltakoztak, ahogyan a kormány egy vegyi balesetet kezelt. 2016 tavaszán Vietnam északi partjainál mérgező szennyvíz okozott halpusztulást.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szerint Vietnamban a szabad véleménynyilvánítás, illetve a gyülekezés és egyesülés szabadsága korlátozott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.