Lázár János szigorítaná a büntető törvénykönyvet az internetes zaklatások miatt

TECH
2018 október 18., 13:37
comments 215

Lázár János kedden a dohányipar mellett a cyberbullying témájában is tartott egy előadást a Brandfestivalon. Elmondta, hogy amióta országosan ismert és megosztó közszereplő, a gyerekei sajnos a saját bőrükön is megtapasztalták a cyberbullying, az internetes zaklatás jelenségét. Ezekről a támadásokról igyekeznek otthon sokat beszélni.

A dohányzásért és a nemzeti ménesbirtokért felelős biztos az igencsak papírízű előadásában elismerte, hogy mivel az internetes zaklatás egyszerre globális és lokális probléma, hiszen a technológiák multinacionális vállalatokhoz kötődnek, ezért nem lehet csak nemzeti szinten megoldani. Ezért nemzetközi összefogásra és újraszabályozásra van szükség.

Végül Lázár annyit azért beígért, hogy kezdeményezi a büntető törvénykönyv szigorítását. Szerinte ez „visszavezet arra a problémára, hogy egy politikus számára az abszolút szabadságjogok, a szólásszabadság abszolutizmusa vagy pedig éppenséggel az emberi méltóság védelme a fontosabb”. Ez a két alapjog konkurál egymással.

Kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy vizsgálja meg a büntető törvénykönyv szigorítását két esetben:

  • Akit zaklatás miatt ítélnek el, az a mostaninál többet kapjon.
  • Meg kell vizsgálni, hogyan definiálhatóak a büntető törvénykönyvben az internetes zaklatás különböző elkövetési formái.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.