Társadalomkutatók csatlakoztak a hajléktalanok hatósági csesztetése elleni ügyvédi tiltakozáshoz

POLITIKA
2018 október 24., 06:06
comments 150

Az ügyvédek, bírák és immár az orvosok után csaknem százötven társadalomkutató - szociális munkás, szociálpolitikus, szociálpszichológus- is csatlakozott a kormány új, a hajléktalanságot kriminalizáló intézkedései elleni tiltakozáshoz.

"A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés, és akkor sem válik azzá, ha törvényt hoznak róla" - írják. Levelük hátralevő részében a hajléktalanság okait vizsgálva felsorolják, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan csökkennek a szociális juttatások, a lakhatáspolitika évtizedek óta a felsőbb rétegeknek kedvez, és a lakhatási válság a hajlék nélkülieken túl is érint embereket, például "százból 28 magyar él beázó, penészes, fürdőszoba, ill. wc nélküli, vagy túlságosan sötét lakásban", illetve a szüleivel élő magyar fiatalok 40 százaléka hiába szeretne, nem tud elköltözni otthonról.

A társadalomkutatók levelét itt olvashatják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.