A Fidesz egy olyan EP-határozatot sem szavazott meg, ami csalással harmadik országokba vitt EU-s pénzek visszaszerzéséről szól

bűnügy
2018 október 26., 07:36
comments 168

Miután az Európai Parlament fideszes képviselői nem szavazták meg az egyszer használatos műanyagok betiltását, Ujhelyi István egy másik olyan határozatról is beszámolt, amit a Fidesz nem támogatott.

Az MSZP EP-képviselője azt írta, hogy a Fidesz EP-képviselői közül egyedül Hölvényi György nyomott igent, Szájer József pedig – ahogy Ujhelyi szerint „a rázós ügyekben nagy bátran szokta” – egyszerűen nem nyomott gombot annál az EP-határozatnál, ami az EU pénzügyi érdekeinek védelméről, a csalás révén harmadik országokba került pénzek és vagyonok visszaszerzéséről szólt.

„Leegyszerűsítve, ez a jelentés azt szorgalmazta, hogy hatékonyabb legyen a fellépés a terrorizmust is támogató pénzmosással, az Unió területét is érintő sötét pénzmozgásokkal szemben”

– írja Ujhelyi István.

A politikus szerint „vélhetően ezért tartózkodtak a fideszesek a plenáris szavazáson, nem mertek ugyanis igent nyomni egy olyan jelentésre, amelyben az Európai Ügyészség pozitív hivatkozásként szerepel, még akkor sem, ha épp az európai polgárok biztonságáról volt szó”. Sőt, a szakbizottságban a Magyarországon a korrupció ellen zéró toleranciát hirdető Fidesz EP-képviselője, Deutsch Tamás egyenesen a határozat ellen szavazott.

Október 18-án az EU-csúcson már felmerült a téma, amikor előkerült az Európai Bizottság javaslata, ami az Európai Ügyészség feladatait kiterjesztené a terrorizmus elleni nyomozásokra is. A javaslattal szemben a csúcsra készülve csak egy tagállamnak emelt kifogást: Magyarországnak. Ezt a kormány azzal indokolta, hogy kár lenne olyan szervezetre bízni a terrorizmus elleni küzdelem összefogását, aminek nem tagja mindegyik EU-s ország, például Magyarország.

Magyarországon közben Hadházy Ákos független parlamenti képviselő vezetésével aláírásgyűjtés indult, hogy Magyarország is csatlakozzon az európai ügyészséghez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.