Kövér László kérésére újra átvilágítja Demeter Mártát az Alkotmányvédelmi Hivatal

Kövér László házelnök a 2019. évi központi költségvetés általános vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A mindig jól értesült Magyar Idők arról ír, hogy Demeter Mártát, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökét az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) nemzetbiztonsági szempontból újra átvilágítja Kövér László házelnök kérésére. Kövér az újság értesülése szerint levélben fordult az AH főigazgatójához az ügyben. 

Demeter Márta ellen a főügyészség is nyomoz, mert gyanújuk szerint nem nyilvános katonai adatokat fedett fel, hogy „lejárassa a miniszterelnököt és családját”.

A kormánybarát lap szerint, ha a nagyjából egy hónapig tartó vizsgálat megalapozottnak bizonyul, Demeter lehet az első olyan politikus, akit megfoszthatnak ország­gyűlési bizottsági tagságától. 

Demeter MártaFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Kövér ebben az esetben saját hatáskörben kezdeményezheti Demeter tagságának felfüggesztését, ha pedig ezek után a képviselők támogatják a felmentést, Demeter posztja megszűnik. 1990 óta még senkit nem fosztottak meg bizottsági tagságától. 

Demeter október 16-án fordult kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, és arról kérdezte őket, hogy miért a honvédség A319-es Airbusával utaztatták haza Ciprusról Orbán Viktor miniszterelnök lányát, Orbán Flórát. Mint a későbbi cáfolatból kiderült, a gépen utazó Orbán Flóra nem a kormányfő, hanem egy Cipruson szolgáló magyar katona kislánya volt. (Magyar Idők)