Rogánék kulcsszavak alapján figyeltetik az internetet

politika
2018 október 31., 08:59
comments 562

Az Átlátszó megszerzett egy szeptemberben aláírt szerződést, ami szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta, álhírek terjedése ellen küzdenek. Még mielőtt bárki megörülne, hogy felkötheti a gatyát a fideszes médiabirodalom, olvassa el a KTK válaszát:

„Álhírek terjedése ellen küzdünk, melyben a Soros György által finanszírozott portálok, többek között az Ön munkahelye is, sajnos fontos szerepet játszanak.”

Az internetfigyelő szolgáltatást a mediaradar.hu oldal segítségével a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. biztosítja havi nettó 862.900 forintért. A megállapodás július 1. és december 31. közötti időszakra szól, de csak szeptember 21-én írták alá. A Mediaradar Kft. szerepelt már a minisztérium 2016-os és 2017-es szerződéslistáján is.

A dokumentumot egy olvasó a Kabinetirodától közadatigénylésben kérte ki, és kifejezetten kérte a szerződés mellékleteit is, de azokat nem adták ki. (Átlátszó)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.