Budapesten akadtak rá a kínai falu lakói a szent szobrukra, melyben egy ezer éve meghalt szerzetes maradványai lapulnak

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy kínai falu lakói azért mentek el Hollandiába, hogy a bíróság előtt próbáljanak meg visszaszerezni egy szobrot, melyben állításuk szerint egy több mint ezer éve meghalt buddhista szerzetes földi maradványai lapulnak.

A Kína délkeleti részén fekvő apró falu, Jangcsun lakói szerint ugyanis egy holland műgyűjtő, Oscar van Overeem 1996-ban, Hongkongban vásárolt meg egy lopott Buddha-szobrot, amely a szerzetes csontvázát rejtette magában.  

A kínai közösség szóvivője szerint a szobor komoly spirituális jelentőséggel bírt a számukra, és rendkívül fontos, hogy visszaszerezzék. A hatfős delegáció a bíróság előtt is előadta panaszát: azt szeretnék elérni, hogy a szobor visszakerülhessen abba a templomba, ahol évszázadokon át volt, mígnem 1995-ben el nem lopták. 

A kínaiak sokáig nem tudták, hol lehet a szobor, és csak véletlenül akadtak rá. 2015-ben olvasta a falu egyik lakója, hogy valahol Európában kutatók szkenneléssel egy csontvázat találtak meg egy Buddha-szoborban. A fotók alapján egyértelmű lett számuka, hogy ez az ő szobruk, és azonnal kampányba, illetve nyomozómunkába fogtak.

A szobor ráadásul ekkor épp Budapesten járt, így felkérték a tartományból származó, és a magyar fővárosban szakácsként dolgozó férfit, hogy menjen el a budapesti Természettudományi Múzeumba, és nézze meg, valóban ez a szobor látható-e az éppen itt futó múmiakiállításon.

A Buddha-szobor a kínai igény bejelentése után kevéssel ki is került az utazókiállítás tárlatából. Azt a kínai falusiak is elismerték, hogy egy idegen számára fotók alapján nehéz volna egyértelműen megmondani, hogy a Magyarországon kiállított szobor egyezik az ő szobrukkal, hiszen a kínai templomban mindig ruhákban és koronával a fején volt látható.

Az esetről már 2015-ben beszámolt a New York Times, és akkor a szobrot Hongkongban megvásárló Oscar van Overeem azt mondta a lapnak, hogy szerinte könnyen bizonyítható, hogy a kínai igénylés megalapozatlan, de akár tetszik neki, akár nem, a múmiájából politikai ügy lett. 

Ezért aztán arra jutott, hogy a szobrot egy 'nagy buddhista templomnak' fogja adományozni a régióban, cserébe pedig egy meg nem nevezett alapítvány kártérítést fizet majd a számára a szobor helyreállítására költött kiadásaiért. 

Azóta viszont nem tudni sokat a szobor hollétéről. Van Overeem most is megjelent bíróság előtt, és azt állította, hogy már nincs birtokában a szobor, 2015-ben elcserélte egy kínai gyűjtővel. Mint mondta, örömmel fogadta, hogy a szobor visszajut Kínába. Ugyanakkor elmondása szerint nem tudja, ki volt a műgyűjtő, akivel műtárgyat cserélt. Azt pedig visszautasította, hogy lopott műtárgyakkal kereskedne. 

A mostani keresetnek azért is nagy jelentősége van, mert ez lehet az első eset, hogy kínaiak sikerrel perelnek vissza Kínából származó műtárgyakat. Korábban ilyesmit maximum diplomáciai csatornákon tudtak elérni. (AFP, New York Times)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.