Rendőrségi nyomozás indult a brit Munkáspárt tagjainak lehetséges antiszemita gyűlöletbűncselekményei miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A londoni rendőrséghez eljutott egy mappa, amiben elvileg a brit Munkáspárthoz köthető antiszemita gyűlöletbűncselekményekre vonatkozó bizonyítékok találhatóak. A mappa tartalma alapján a rendőrség hivatalból nyomozást indított.

A Munkáspártnál azt mondták, őket még nem keresték, de készek mindenben együttműködni a hatóságokkal.

A brit Munkáspártot és vezetőit az utóbbi években több antiszemitizmussal kapcsolatos vád is érte (Jeremy Corbyn pártelnök például a 1972-es mücheni terrortámadás elkövetőinek sírját is megkoszorúzta Tunéziában), de rendőrségi nyomozás eddig nem kerekedett a vádakból.

A rendőrséghez eljuttatott mappában más ügyek mellett 45 olyan eset szerepel, amikben a Munkáspárt tagjai antiszemita posztokat tettek közzé a közösségi médiában, többek közt olyanokat, mint hogy

„Szabaduljunk meg a zsidóktól, akik mindannyiunk számára rákot jelentenek!”

A rendőrség szerint a mappában 17 olyan eset szerepel, amelyikben tényleg indokolt a rendőrségi nyomozás, és 4 olyan, ami rasszista gyűlöletbűncselekménynek tekinthető. Utóbbiak között van az egyik párttag ügye, aki zsidó származása miatt zaklatott egy gyereket. Ugyanezt a párttagot azzal is vádolják, hogy légfrissítőt lengetve üldözőbe vett egy 6-7 éves színes bőrű lányt, akit csokimajomnak nevezett, és azt kiabálta, hogy bűzlik a currytől. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.