Rendőrségi nyomozás indult a brit Munkáspárt tagjainak lehetséges antiszemita gyűlöletbűncselekményei miatt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A londoni rendőrséghez eljutott egy mappa, amiben elvileg a brit Munkáspárthoz köthető antiszemita gyűlöletbűncselekményekre vonatkozó bizonyítékok találhatóak. A mappa tartalma alapján a rendőrség hivatalból nyomozást indított.

A Munkáspártnál azt mondták, őket még nem keresték, de készek mindenben együttműködni a hatóságokkal.

A brit Munkáspártot és vezetőit az utóbbi években több antiszemitizmussal kapcsolatos vád is érte (Jeremy Corbyn pártelnök például a 1972-es mücheni terrortámadás elkövetőinek sírját is megkoszorúzta Tunéziában), de rendőrségi nyomozás eddig nem kerekedett a vádakból.

A rendőrséghez eljuttatott mappában más ügyek mellett 45 olyan eset szerepel, amikben a Munkáspárt tagjai antiszemita posztokat tettek közzé a közösségi médiában, többek közt olyanokat, mint hogy

„Szabaduljunk meg a zsidóktól, akik mindannyiunk számára rákot jelentenek!”

A rendőrség szerint a mappában 17 olyan eset szerepel, amelyikben tényleg indokolt a rendőrségi nyomozás, és 4 olyan, ami rasszista gyűlöletbűncselekménynek tekinthető. Utóbbiak között van az egyik párttag ügye, aki zsidó származása miatt zaklatott egy gyereket. Ugyanezt a párttagot azzal is vádolják, hogy légfrissítőt lengetve üldözőbe vett egy 6-7 éves színes bőrű lányt, akit csokimajomnak nevezett, és azt kiabálta, hogy bűzlik a currytől. (Guardian)