A CEU rektorhelyettese szerint Rétvári Bence megnyilvánulása igazi hungarikum, csak sajnos nem a jobbik fajtából

oktatás
2018 november 05., 11:15
comments 109

Nemrég írtunk arról, hogy a kormány már azzal támadja a CEU-t, hogy túl sok kutatási pénzt hoztak Magyarországra - ez volt a legutóbbi groteszk fordulat a kormány és az egyetem állóháborújában. Röviden az történt, hogy a Brüsszel által finanszírozott Horizon 2020 program keretében a CEU 2017 augusztusáig majdnem 14,5 millió eurót kapott, amire tényleg minden normális magyar ember büszke lehetne, a kormánymédia mégis azonnal Soros-egyetemezni és „üzleti modell”-ezni kezdett.  Rétvári Bence KDNP-s államtitkár ezután arról beszélt a Parlamentben, hogy tizenkétszer annyi uniós pénzt nyert pályázat útján a „Soros-egyetem”, mint a Corvinus, és ebből Rétvári arra következtetett, hogy a CEU egy „üzleti modell”.

A CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt, aki nemrégiben az Echo TV-ben már megmutatta, hogy a józan érvelésbe még a legnagyobb rossz szándékkal is nagyon nehéz belekötni, most Facebookon tett közzé egy bejegyzést, melyben arról ír, Rétvári Bence vagy úgy tett, mintha nem tudná (vagy nem tudja? - teszi fel a kérdést), hogy az ERC pályázatokon nem egyetemek, hanem kutatók indulnak.

„A közbeszerzések világában szocializálódottaknak talán valóban újdonság, hogy az EU-s kutatási pályázatok odaítélése transzparens módon történik, nagy presztízsű tudósok alkotta bizottságok által. Minden ország vezetői büszkék arra, ha az országukban dolgozó kutatók sikeresek ebben a nyílt és tisztességes versenyben. Rétvári Bence államtitkár úr megnyilvánulása, és a nyomán felhangzó „elemzői” kórus (néhányan közülük magukat „politológusnak” hívják ☹), igazi hungarikum, csak sajnos nem a jobbik fajtából” - írja.

Azzal folytatja, hogy az, hogy az EU-s pénzekre ez esetben pata és szarv került, valószínűleg annak a narratívának a része, melyben a CEU-t egy csakis a pénzszerzésre kitalált, „spekuláns” oktatási intézménynek igyekeznek beállítani. 

„Ha amerikai tanulmányokat maguknak megengedni nem tudó fiatalok támogatása és világhírű tudósok Magyarországra hozatala egy pénzügyi spekuláció része, akkor bizonyára olyan ördögi tervről lehet szó, aminek a megfejtéséhez nálam iskolázottabb emberre van szükség” 

- írja Enyedi.

Kitér arra is, az elmúlt napokban a fentin túl milyen abszurd sztorikat közölt az egyetemről a propagandamédia, és hogy a kormány kommunikációja továbbra is zavaros.  „Pedig egy aláírás, a kormány által végigtárgyalt dokumentum alján mindent megoldana. Néha abban reménykedem, hogy a hatalmi és kampánypolitizálásban élenjárók mellett létezik egy másik döntéshozói csoport, amely valódi gondok valódi megoldásán dolgozik a bunkerek mélyén.
Hamar kiderül” - zárja posztját a rektorhelyettes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.