Újra lehet magyar baromfit exportálni Kínába

mezőgazdaság
2018 november 05., 16:49
comments 78

Kína feloldotta a madárinfluenza elleni vétót Magyarországgal szemben, ez „minden magyar baromfitenyésztő számára jó hír”, hiszen ezzel lehetőség lesz Kínába exportálni – mondta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek, miután a kínai közlönyben hivatalosan is megjelent az intézkedés. Az intézkedés elsősorban a vízi szárnyasokat érinti, de dolgoznak azon, hogyan lehet a többi baromfira is kiterjeszteni – mondta.

A miniszterelnöki delegáció tagjaként Kínában tárgyaló agrárminiszter azt mondta: a kínai szakemberek auditálják a cégeket, az exportképesek megkapják az engedélyt, és innentől zavartalanul folyhat a kereskedelem.

photo_camera Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfőt Sanghajban 2018. november 5-én. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Nagy István szerint a kínai piac nagysága olyan lehetőségeket teremt a magyar termelőknek, ami sehol nincs meg a világban. Kína Magyarország számára a 10. legfontosabb exportpartner, a mezőgazdaságnak is: rövid időn belül sokkal előbbre lehet lépni, miután a kínai fogyasztók képesek megfizetni a magyar prémiumtermékeket – mondta Nagy.

A miniszter szerint Magyarország mérete nem teszi lehetővé, hogy olcsó, nagy mennyiségű árut állítson elő, a magyar lehetőségek azt indukálják, hogy kevesebbet, de kiváló, prémium minőségben állítson elő terméket, ilyen a libamáj és a tokaji bor.

Elmondta azt is, hogy jó megállapodás született a tejtermékekről is, a kínai sajtpiac korlátlan lehetőség Magyarország számára.

Dolgoznak azon, hogy a sertéstenyésztés is „célegyenesbe kerüljön” – mondta. Kína a sertéspestis miatt az egész országra korlátozást rendelt el. Szeretnék bebizonyítani, Magyarországon házi sertésben nem fordul elő ez a betegség, csak a vaddisznóknál, és elszigetelt körülmények között van jelen. A miniszter szerint azokról a területekről, ahol nincs vaddisznóállomány, minden további nélkül lehetne húsexportot bonyolítani.

Szerinte a magyar prémium húskészítmények iránt óriási igény van Kínában.

Az Agrárminisztérium közölte: Nagy István agrárminiszter a Han Csang-fu kínai mezőgazdasági miniszterrel való találkozó után Sanghajban azt mondta, a madárinfluenza hatásainak kifutásával a Kínába irányuló baromfiexport újra növekedési pályára állhat. A felek a megbeszélésen megállapodtak a tudományos és technológiai együttműködések fellendítésének és az e-kereskedelemben rejlő lehetőségek kiaknázásának részleteiről is.

photo_camera Orbán Viktor magyar kormányfő (b2) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j2) plenáris tárgyalása Sanghajban 2018. november 5-én. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nagy István agrárminiszter. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az agrárminiszter a Magyar-Kínai Üzleti Fórum megnyitóján kiemelte, hogy a magyar-kínai hivatalos és üzleti kapcsolatok is a hosszú távú bizalomra, a személyes összeköttetésekre épülnek, ezért különösen fontos, hogy az első sanghaji Kína Nemzetközi Import Kiállításon Magyarország díszvendégként mutathatja be termékei és szolgáltatásai legjavát.

A fórumon Nagy István egyeztetett a világ egyik legnagyobb online kereskedelmi áruház, az Alibaba kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatójával, David Baumgarttal a magyar élelmiszeripari termékek internetes áruházakban való megjelenésének bővítéséről – közölte az Agrárminisztérium. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.