A cafeteria-rendszer visszaállításért tüntettek szakszervezetek az MNB és a parlament előtt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Cafeteria visszaállításáért rendezett szakszervezeti demonstráció résztvevõi vonulnak az Alkotmány utcában, a Kossuth térre 2018. november 6-ánFotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tüntetett kedd délután a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt - írja az MTI.

A szakszervezetek azért mentek utcára, mert szeretnék elérni, hogy a kormány állítsa vissza a cafeteria-elemek kedvezményes adózási rendszerét, mert az - ahogy a főszónok Szilágyi József, az EVDSZ elnöke elmondta - támogatja a családokat, ösztönzi a mobilitást és segít a munkaerőhiány kezelésében is. Szilágyi szerint az összes konföderáció egyetért abban, sőt a költségvetést véleményező írásában jegybank maga is megerősítette, hogy 

a cafeteria-elemek kedvezményes adózásának eltörlése akár 2 millió dolgozónak okozhat nettó jövedelemkiesést,miközben érdemi bevételnöveléssel nem jár, ezért az egybegyűltek petíciót fogalmaztak meg Matolcsy György MNB-elnök felé. Mivel nem vette azt át senki, jobb híján kiakasztották a bank falára.  

A tüntetők a bank elől a Parlamenthez vonultak, ahol Szilágyi után beszédet mondott Hatvani Jácint, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezeténel elnöke, Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezeténekvezetője, és Csóti Csaba, a KKDSZ Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének elnöke is. Mindketten a rendszer visszaállítását követelték. Csóti azt mondta, szerinte 

az állam a legrosszabb munkáltató Magyarországon, hiszen – mint mondta – nem tárgyal a munkavállalókkal és nem fizet nekik tisztességes bért, most pedig a cafeteriát is elveszi.A demonstráció végén Szilágyi és Székely Tamás petíciót adtak át a Miniszterelnökség munkatársának, amit a miniszterelnökhöz és a jegybank elnökéhez címeztek. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.