A cafeteria-rendszer visszaállításért tüntettek szakszervezetek az MNB és a parlament előtt

Cafeteria visszaállításáért rendezett szakszervezeti demonstráció résztvevõi vonulnak az Alkotmány utcában, a Kossuth térre 2018. november 6-ánFotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ), a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ), és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tüntetett kedd délután a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt - írja az MTI.

A szakszervezetek azért mentek utcára, mert szeretnék elérni, hogy a kormány állítsa vissza a cafeteria-elemek kedvezményes adózási rendszerét, mert az - ahogy a főszónok Szilágyi József, az EVDSZ elnöke elmondta - támogatja a családokat, ösztönzi a mobilitást és segít a munkaerőhiány kezelésében is. Szilágyi szerint az összes konföderáció egyetért abban, sőt a költségvetést véleményező írásában jegybank maga is megerősítette, hogy 

a cafeteria-elemek kedvezményes adózásának eltörlése akár 2 millió dolgozónak okozhat nettó jövedelemkiesést,miközben érdemi bevételnöveléssel nem jár, ezért az egybegyűltek petíciót fogalmaztak meg Matolcsy György MNB-elnök felé. Mivel nem vette azt át senki, jobb híján kiakasztották a bank falára.  

A tüntetők a bank elől a Parlamenthez vonultak, ahol Szilágyi után beszédet mondott Hatvani Jácint, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezeténel elnöke, Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezeténekvezetője, és Csóti Csaba, a KKDSZ Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének elnöke is. Mindketten a rendszer visszaállítását követelték. Csóti azt mondta, szerinte 

az állam a legrosszabb munkáltató Magyarországon, hiszen – mint mondta – nem tárgyal a munkavállalókkal és nem fizet nekik tisztességes bért, most pedig a cafeteriát is elveszi.A demonstráció végén Szilágyi és Székely Tamás petíciót adtak át a Miniszterelnökség munkatársának, amit a miniszterelnökhöz és a jegybank elnökéhez címeztek. 

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.