Bűncselekmény hiányában megszüntette az Eliosszal szembeni nyomozást a rendőrség

bűnügy
2018 november 06., 20:17
comments 637

 „Bűncselekmény hiányában megszüntették az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást” - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden este az MTI-vel. 

Gál Kristóf szóvivő a hírügynökség kérdésére azt nyilatkozta, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) ajánlásai alapján a Pest Megyei Főügyészség által elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte.

A kép közepén Orbán Ráhel, Orbán Viktor lánya és férje, az Elios Zrt. volt résztulajdonosa, Tiborcz István
photo_camera A kép közepén Orbán Ráhel, Orbán Viktor lánya és férje, az Elios Zrt. volt résztulajdonosa, Tiborcz István Fotó: Botos Tamás

Az eljárás során jelentős mennyiségű iratanyagot foglaltak le és vettek - a társhatóságok bevonásával - revízió alá, elvégezték a büntetőeljárási törvény előírásainak megfelelő valamennyi nyomozati cselekményt, ezek után pedig 

megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, így az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.Az OLAF a LED-alapú közvilágítás kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárásokban vélelmezte magyar vállalkozások jogellenes együttműködését, valamint feltételezte az elvégzett munkák túlszámlázását. Gál szerint 

„az OLAF jelentésében foglaltakat a minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá." 

Az unió csalás elleni szerve 2018 januárjában zárta le két éves nyomozását Elios-ügyben és jutott arra, hogy súlyos szabálytalanságok övezték a cég közbeszerzéseit. Az Elios Zrt. Tiborcz István, Orbán Viktor vejének résztulajdona volt, amikor elkezdett aratni  megmagyarázhatatlanul túlárazott önkormányzati közbeszerzéseken. 

Az OLAF-jelentés felvázolta a tényleges tulajdonosok és a valódi befolyással rendelkező, cégjegyzésre jogosult magánszemélyek hálóját, Tiborcz István neve pedig vastagon szedett betűkkel került a jelentésbe: Orbán veje 2009 augusztusa és 2014 januárja között (bőven a vizsgált közbeszerzések alatt) az igazgatóság tagja volt.

A pályázatok többségét eleve úgy írták ki, hogy az Elioson kívül nagyon nehezen tudjon bárki elindulni azokon, és egyéb bizonyítékok is rendelkezésre álltak: 2017 januárjában még egy hangfelvétel is előkerült, ami bizonyította, hogy a tulajdonosok már úgy tárgyaltak önkormányzatokkal világítási projektekről, hogy a tendereket még ki sem írták. 

A rendőrség júliusig várt azzal, hogy iratokat foglaljon le az ügyben, azután viszont sebesen dolgoztak és viszonylag gyorsan lezárták a történetet.

A hatóság bejelentése egy nappal előzi meg az Európai Néppárt Helsinkiben esedékes kongresszusát. Februárban Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési bizottságának néppárti elnöke azt nyilatkozta, nagyon szeretne egy „valódi rendőri nyomozás látni Elios-ügyben.” Így sikerült.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.