Valódi nyomozást vár a rendőrségtől Tiborcz-ügyben az unió költségvetési bizottságának néppárti elnöke

"Szeretnék egy valódi rendőri nyomozást látni Orbán Viktor vejének ügyében"

 - nyilatkozta a Politicónak  Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési bizottságának néppárti elnöke. 

Gräßle a Fidesz konzervatív partnere, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, aki járt már Magyarországon, és eléggé képben van az itteni viszonyokkal, ő vezette az ősszel Magyarországon járt delegációt, amely a felcsúti kisvasútra szánt összegeket is ellenőrizte. Hosszasan elemezte a források felhasználását, de akkor mindvégig diplomatikusan fogalmazott. 

Tiborcz István a Sziget VIP-ban 2015-ben.Fotó: olvasónk

A Politico cikke felidézi, hogy az OLAF januárban súlyos szabálytalanságokat tárt fel a Tiborcz István vezette Elios Zrt. beszerzései körül, és az ügyészség ugyan nyomoz Magyarországon, Polt Pétertől túl sok eredményt nem várhatnak az uniós adófizetők.  

"Azt várjuk, hogy a magyarok működjenek együtt a problémamegoldásban. Támogatjuk Magyarországot, közben viszont a magyar hatóságok úgy keretezik a helyzetet, mintha ellenfélként tekintenénk rájuk" - folytatta Gräßle, aki valószínűleg Szijjártó Péter külügyminiszter múlt heti nyilatkozatára utalt, amiben a magyar választási kampányba való beavatkozásként értékelte az Elios-ügy fejleményeit. 

Gräßle beszélt arról is, hogy sokkal tempósabb munkára számítanak a 4-es metrót érintő törvénytelenségek felkutatásában is. Arról is beszél, fontos volna, hogy az unió forrásfelhasználását a továbbiakban a jogállami normák érvényesüléséhez kössék.

A Politico egy másik néppárti forrást is idéz a költségvetési bizottságból, aki anonimitást kérve beszél arról, hogy megváltozott a hangulat a testületben, és nem a magyarok javára: most már világos a többség előtt, hogy rendszerszintű korrupcióval van dolguk. (Politico)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.