Választásokat tartanak Ukrajna megszállt területein

2018 november 11., vasárnap 14:52
74

Képviselőket és államfőt is választanak két, kizárólag Oroszország által elismert államban: a Donyecki Népköztársaságban és a Luganszki Népköztársaságban.

Mindkét területet a világ legtöbb állama Ukrajna részének tekinti, ám 2014 tavaszán felkelés tört ki, és a két, egykor Ukrajnához tartozó megye kikiáltotta a függetlenségét. A felkelést a nyugati hatalmak és Ukrajna szerint az orosz állam provokálta ki, amely fegyverekkel, katonákkal és utánpótlással támogatta a polgárháborút. Eddig több mint tízezer ember halt meg ebben a háborúban, idén is több száz áldozata volt már az összecsapásoknak.

2015 kora tavaszán fejeződtek be ebben a háborúban a nagyobb hadműveletek, azóta az úgynevezett minszki egyezmény nevű tűzszünet van érvényben, ám ennek ellenére a szakadár területek és Ukrajna határvidékén rendszeresen lövik egymást a szakadárok és az ukrán hadsereg katonái.

A vasárnapi választás az USA, a NATO és Ukrajna szerint is megsérti a minszki egyezményt, míg az oroszok szerint erről szó sincs. Az orosz kormány még külföldi megfigyelőket is vitt a választásokra, többek között Jemenből, Dél-Oszétiából és Abháziából.

A választáson részt vevő nyugdíjasok teát vagy kávét kapnak, a fiatalabbak pedig vásárláshoz használható kuponokat is. Van választási lottó is, aki szavazott, az mozi- vagy színházjegyet, illetve telefonszámla-visszatérítést nyerhet.

Ajándékokat sorsolnak a választók között. Fotó: ALEKSEY FILIPPOV/AFP

A jelölteket Oroszországból hagyták jóvá, nincs igazi verseny a pozíciókért.

Az USA kormánya a választás megszervezéséért felelős személyek ellen szankciókat hirdetett ki. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt