Szél Bernadették az AB-hoz fordultak volna a gender szakok megszüntetése miatt, de a Jobbik és a DK miatt nem lett meg az elegendő aláírás

Több 444 videó?
Szeretném

Azt írja az Index, hogy Szél Bernadett független parlamenti képviselő október végén az alapvető jogok biztosához is fordult abban az ügyben, hogy a kormány megszüntette a gender szakokat. Székely László ombudsman erre kedden azt válaszolta, vizsgálatot indít: „Eljárásom keretében azt kívánom feltárni, hogy felmerülhet-e az Alaptörvény X. cikkében meghatározott tanuláshoz és tanításhoz, valamint a kutatás szabadságához fűződő jogok sérelme.” Szél kérdezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e, de Székely közölte, hogy a vizsgálat után alakítja ki az álláspontját.

Szél egyébként az LMP-frakcióból szintén kilépett Szabó Szabolccsal együtt az AB-val is vizsgáltatni akarta a gender szakok megszüntetését. (A kormány egyoldalú lépése ellen tüntetve ma tiltakozást is tartanak az ELTE-n.) Szélék az ellenzéki képviselőkkel együtt akartak az AB-hoz fordulni, de a beadványhoz kellett volna a képviselők negyedének aláírása.

Szél Bernadett azt mondta az Indexnek: a Jobbik közölte, a gender szakok megszüntetésének ügyében nem akarnak AB-hoz fordulni, a DK pedig azt válaszolta, hogy a párt az AB-t nem tekinti valódi ellensúlynak, hanem „a Fideszt kiszolgáló szervnek”, így nem vesznek részt az akcióban.

Így nem lett meg az elegendő aláírás, még az MSZP-vel, a Párbeszéddel és az LMP-vel együtt sem (50 helyett csak 30 jött össze). (Index)