Szél Bernadették az AB-hoz fordultak volna a gender szakok megszüntetése miatt, de a Jobbik és a DK miatt nem lett meg az elegendő aláírás

2018 november 14., szerda 12:06
89

Azt írja az Index, hogy Szél Bernadett független parlamenti képviselő október végén az alapvető jogok biztosához is fordult abban az ügyben, hogy a kormány megszüntette a gender szakokat. Székely László ombudsman erre kedden azt válaszolta, vizsgálatot indít: „Eljárásom keretében azt kívánom feltárni, hogy felmerülhet-e az Alaptörvény X. cikkében meghatározott tanuláshoz és tanításhoz, valamint a kutatás szabadságához fűződő jogok sérelme.” Szél kérdezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e, de Székely közölte, hogy a vizsgálat után alakítja ki az álláspontját.

Szél egyébként az LMP-frakcióból szintén kilépett Szabó Szabolccsal együtt az AB-val is vizsgáltatni akarta a gender szakok megszüntetését. (A kormány egyoldalú lépése ellen tüntetve ma tiltakozást is tartanak az ELTE-n.) Szélék az ellenzéki képviselőkkel együtt akartak az AB-hoz fordulni, de a beadványhoz kellett volna a képviselők negyedének aláírása.

Szél Bernadett azt mondta az Indexnek: a Jobbik közölte, a gender szakok megszüntetésének ügyében nem akarnak AB-hoz fordulni, a DK pedig azt válaszolta, hogy a párt az AB-t nem tekinti valódi ellensúlynak, hanem „a Fideszt kiszolgáló szervnek”, így nem vesznek részt az akcióban.

Így nem lett meg az elegendő aláírás, még az MSZP-vel, a Párbeszéddel és az LMP-vel együtt sem (50 helyett csak 30 jött össze). (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt