Szél Bernadették az AB-hoz fordultak volna a gender szakok megszüntetése miatt, de a Jobbik és a DK miatt nem lett meg az elegendő aláírás

Azt írja az Index, hogy Szél Bernadett független parlamenti képviselő október végén az alapvető jogok biztosához is fordult abban az ügyben, hogy a kormány megszüntette a gender szakokat. Székely László ombudsman erre kedden azt válaszolta, vizsgálatot indít: „Eljárásom keretében azt kívánom feltárni, hogy felmerülhet-e az Alaptörvény X. cikkében meghatározott tanuláshoz és tanításhoz, valamint a kutatás szabadságához fűződő jogok sérelme.” Szél kérdezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul-e, de Székely közölte, hogy a vizsgálat után alakítja ki az álláspontját.

Szél egyébként az LMP-frakcióból szintén kilépett Szabó Szabolccsal együtt az AB-val is vizsgáltatni akarta a gender szakok megszüntetését. (A kormány egyoldalú lépése ellen tüntetve ma tiltakozást is tartanak az ELTE-n.) Szélék az ellenzéki képviselőkkel együtt akartak az AB-hoz fordulni, de a beadványhoz kellett volna a képviselők negyedének aláírása.

Szél Bernadett azt mondta az Indexnek: a Jobbik közölte, a gender szakok megszüntetésének ügyében nem akarnak AB-hoz fordulni, a DK pedig azt válaszolta, hogy a párt az AB-t nem tekinti valódi ellensúlynak, hanem „a Fideszt kiszolgáló szervnek”, így nem vesznek részt az akcióban.

Így nem lett meg az elegendő aláírás, még az MSZP-vel, a Párbeszéddel és az LMP-vel együtt sem (50 helyett csak 30 jött össze). (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.