Gruevszki menedékkérelme Szijjártó szerint nem politikai, hanem jogi kérdés

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztetett a jogerősen börtönre ítélt ex-kormányfő, Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről. Gruevszki, akinek a héten börtönbe kellett volna vonulnia, kedden a Facebookon jelentette be, hogy Magyarországon van, ahol menekültstátusért folyamodott.

Ügye több kérdést is felvet:

  • Gruevszki útlevelét bevonták, tehát csak és kizárólag illegálisan léphetett be Magyarország, így a schengeni övezet területére;
  • Magyarország Macedóniát biztonságos harmadik országnak minősítette, vagyis azokat a menekülteket, akik Macedónia érintésével érkeznek Magyarországra, ügyük érdemi vizsgálata nélkül kitoloncolják;
  • A vonatkozó magyar jogszabályok szerint az érvényes úti okmányok nélkül* érkező Gruevszki elvben kizárólag a tompai tranzitzónában nyújthatta volna be kérelmét, melynek elbírálását is ott, őrizetben kéne kivárnia.

Szijjártó és macedón kollégája, Nikola Dimitrov telefonos egyeztetésén a magyar külügy tájékoztatása szerint Szijjártó azt mondta, hogy Gruevszki kérelme "nem politikai, hanem jogi kérdés", amit az arra jogosult magyar hatóságok "a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával" fognak elbírálni.

Szijjártó ehhez még hozzátette, hogy "Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során". Gruevszki országa NATO-tagsága ellen harcolt, kampányát Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is támogatta. (Via MTI)

*UPDATE 10:12: A macedóniai Portal B hírportál beszámolója szerint a bolgár hatóságok cáfolták azt a felvetést, hogy Gruevszkinek érvényes bolgár úti okmányai lennének.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.