Több mint 800 milliót költött az MNB 4 külföldi irodára

POLITIKA
2018 november 16., 06:40
comments 58

A 24.hu értesülései szerint a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank több mint 800 millió forintot költött négy külföldi kapcsolattartó irodájára, a hamburgira, a párizsira, a New York-ira és a rómaira. Ezek mellett még az argentin fővárosban, Buenos Airesben is nyitnának képviseletet.

Hogy pontosan milyen munka is folyik ezeken a képviseleteken, arról elég keveset tudni, a jegybank honlapkán csak annyi szerepel, hogy az MNB külföldi irodái útján

  • figyelemmel kíséri a kijelölt működési terület jegybankjainak, helyi mértékadó pénzügyi és gazdasági intézményeinek munkáját, aktív kapcsolatot tart fenn ezekkel az intézményekkel;
  • rendszeres beszámolókat, tájékoztatókat készít az adott ország, régió kiemelt gazdasági, pénzügyi folyamatairól, az MNB érdeklődési körébe tartozó fontosabb témakörökben megjelenő helyi kiadványokról;
  • nyomon követi a helyi felsőoktatási intézmények képzéseit, intenzív kapcsolatot tart fenn ezekkel az intézményekkel, figyelemmel kíséri az egyéb szakmai, elsősorban a monetáris politika körébe tartozó képzéseket, kutatásokat, új tudományos munkákat, szakmai konferenciákat, és ezekről beszámolókat készít;
  • figyelemmel kíséri a különböző innovációs területek tevékenységét, ezekről tájékoztatókat készít;
  • részvételével erősíti az adott régió jelentősebb gazdaságpolitikai eseményeit, valamint képviseli az MNB-t a társadalmi, kulturális és egyéb rendezvényeken.

Az irodák költségeit az 24.hu közérdekű adatigényléssel tudta megszerezni, így jött ki a mai árfolyamon összesen 807 millió forintos összeg, erre jön még az országonként változó adó. Az irodák dolgozói emellett lakhatási támogatást is kapnak, de a béreik külföldi nagyvárosi viszonylatban egyáltalán nem magasak.

A jegybank egyébként korábban 7 pénzügyi központban tartott fenn képviseleteket: Tokióban, Frankfurtban, New Yorkban, Párizsban, Zürichben, Londonban és Bejrútban, de ezeket mostanra bezárták. Ami furcsa, hogy az új irodák nem feltétlenül pénzügyi központokban nyílnak, Hamburg például messze nem Frankfurt, és Róma sem Zürich vagy London. (24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.