Putyin megtorlással fenyeget, ha az amerikaiak felmondják a nukleáris rakétákról szóló szerződést

Orosz hírügynökségek szerint Vlagyimir Putyin hétfőn arról beszélt, hogy megtorolja, ha az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló, 1987-es INF-szerződést. Az orosz elnök az orosz védelmi minisztérium magas rangú tisztviselőivel beszélt az esetleges orosz lépésekről. Kijelentette azt is, hogy kész tárgyalni az amerikai vezetéssel az INF-ről.

Az INF-szerződés a földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákról és robotrepülőgépekről rendelkezett. A megállapodás szerint mindkét szerződő fél engedélyt kapott a másik fél ezen kategóriájú fegyvereinek rendszeres ellenőrzéseihez is. De miután az ukrán válság és a Krím 2014-es megszállása után mélypontra jutottak az amerikai-orosz kapcsolatok, a szerződés jövője is bizonytalanná vált. 

Donald Trump kormánya azzal vádolta az oroszokat, hogy nem tartják be a szerződést, és azzal fenyegetőztek, hogy felmondják azt. Ugyanakkor az orosz fél tagadta, hogy megsértette volna a megállapodást.  Október végén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is felszólította Oroszországot, hogy tegyen eleget a szerződés követelményeinek. Stoltenberg szerint az oroszok olyan földi indítású, közép-hatótávolságú, SSC-8-as rakétákat fejlesztettek, amelyek már a stratégiai stabilitást fenyegetik. AZ európai vezetők pedig attól tartanak, hogy ha az INF elbukik, az újabb fegyverkezési versenyhez vezetne. (Reuters

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.