Putyin megtorlással fenyeget, ha az amerikaiak felmondják a nukleáris rakétákról szóló szerződést

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Orosz hírügynökségek szerint Vlagyimir Putyin hétfőn arról beszélt, hogy megtorolja, ha az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló, 1987-es INF-szerződést. Az orosz elnök az orosz védelmi minisztérium magas rangú tisztviselőivel beszélt az esetleges orosz lépésekről. Kijelentette azt is, hogy kész tárgyalni az amerikai vezetéssel az INF-ről.

Az INF-szerződés a földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákról és robotrepülőgépekről rendelkezett. A megállapodás szerint mindkét szerződő fél engedélyt kapott a másik fél ezen kategóriájú fegyvereinek rendszeres ellenőrzéseihez is. De miután az ukrán válság és a Krím 2014-es megszállása után mélypontra jutottak az amerikai-orosz kapcsolatok, a szerződés jövője is bizonytalanná vált. 

Donald Trump kormánya azzal vádolta az oroszokat, hogy nem tartják be a szerződést, és azzal fenyegetőztek, hogy felmondják azt. Ugyanakkor az orosz fél tagadta, hogy megsértette volna a megállapodást.  Október végén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is felszólította Oroszországot, hogy tegyen eleget a szerződés követelményeinek. Stoltenberg szerint az oroszok olyan földi indítású, közép-hatótávolságú, SSC-8-as rakétákat fejlesztettek, amelyek már a stratégiai stabilitást fenyegetik. AZ európai vezetők pedig attól tartanak, hogy ha az INF elbukik, az újabb fegyverkezési versenyhez vezetne. (Reuters

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 6,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.