Putyin megtorlással fenyeget, ha az amerikaiak felmondják a nukleáris rakétákról szóló szerződést

külföld
2018 november 19., 19:40
comments 152

Orosz hírügynökségek szerint Vlagyimir Putyin hétfőn arról beszélt, hogy megtorolja, ha az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló, 1987-es INF-szerződést. Az orosz elnök az orosz védelmi minisztérium magas rangú tisztviselőivel beszélt az esetleges orosz lépésekről. Kijelentette azt is, hogy kész tárgyalni az amerikai vezetéssel az INF-ről.

Az INF-szerződés a földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákról és robotrepülőgépekről rendelkezett. A megállapodás szerint mindkét szerződő fél engedélyt kapott a másik fél ezen kategóriájú fegyvereinek rendszeres ellenőrzéseihez is. De miután az ukrán válság és a Krím 2014-es megszállása után mélypontra jutottak az amerikai-orosz kapcsolatok, a szerződés jövője is bizonytalanná vált.

Donald Trump kormánya azzal vádolta az oroszokat, hogy nem tartják be a szerződést, és azzal fenyegetőztek, hogy felmondják azt. Ugyanakkor az orosz fél tagadta, hogy megsértette volna a megállapodást. Október végén Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is felszólította Oroszországot, hogy tegyen eleget a szerződés követelményeinek. Stoltenberg szerint az oroszok olyan földi indítású, közép-hatótávolságú, SSC-8-as rakétákat fejlesztettek, amelyek már a stratégiai stabilitást fenyegetik. AZ európai vezetők pedig attól tartanak, hogy ha az INF elbukik, az újabb fegyverkezési versenyhez vezetne. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.