Sztálin-szobrot állítanak Oroszország harmadik legnagyobb városában

Szép napjait éli az Oroszországban ébredező neosztálinizmus, ezúttal Novoszibirszkben avatnak szobrot a néhai diktátor (és író) emlékére.

Gennagyij Zjuganov, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának Központi Bizottságának elnöke virágot helyez el Sztálin sírjánál 2017. május 3-án.Fotó: Maksim Blinov/Szputnyik/AFP

A Moscow Times azt írja, a mellszobor, amiről szombaton szavaztak, tavasztól tündökölhet Oroszország harmadik legnagyobb városában. A kommunista párt regionális bizottságának központjában leplezik le a szobrot, de azt javasolják, egy parkolóba állítsák majd ki – mondta el a vezetőjük, Alekszej Deniszjuk a Komszomolszkaja Pravdának. Deniszjuk azóta kampányolt egy köztéri Sztálin-szobor mellett, hogy 2014 áprilisában kommunista polgármester került a város élére.

Korábban internetes szavazáson nyert az ötlet, de a város kulturális bizottsága azt javasolja, ne köztéren, hanem a párt valamelyik magáningatlanán állítsák ki, mert tartani lehet attól, hogy a még Oroszországban is minimum ellentmondásosnak tartott tömeggyilkos szobrát vandálok fogják megtámadni. (Moscow Times)