6000 fokozottan védett tokhalat pusztított el egy kínai hídépítés

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Leállították egy híd építési munkálatait a kínai Hopej tartományban, mert az építkezés területe átterjedt egy természetvédelmi területre, aminek következtében kb. 6000, kritikusan veszélyeztetett kínai tokhal pusztult el - írta a Chian Daily kínai angol nyelvű lap pénteken a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva. 

A halakat egy vízi farmon szaporították Csingcsou városában, elhullásuk okát az építkezés kreálta zajoknak, rázkódásoknak és a vízforrás megváltozásának tulajdonítják.

Kínai tokhalFotó: Uwe Aranas/Uwe Aranas

A kínai tokhalat a kihalás fenyegeti a környezetszennyezés, a túlhalászás és a Jangce folyón épített óriási vízerőművek miatt. A kínai szakértők 2014-ben kongatták meg a harangot amiatt, hogy megfigyelésük szerint a Jangcéban ívó tokhal vadonban élő példányai abban az évben egyáltalán nem szaporodtak.

A nagyszabású infrastruktúra-fejlesztések a Jangce folyón más állatok állományát is megtizedelte, például a rücskösfarkú disznódelfinekét. A folyó őshonos delfinfaja, a kínai folyami delfin pedig nagy valószínűséggel kihalt.

A kínai őshonos állatfajok közül 1085 van a veszélyeztetett fajok globális listáján. Kínai nem-kormányzati szervezetek egy tavalyi jelentése szerint 2000 és 2015 között 738 védett faj állománya csökkent, és csak 102 állatfaj állományában volt tapasztalható javuló tendencia e periódus alatt. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.